U trendu

Muzički spektakl „Betoven maraton“ počeo u Novom Sadu

NOVI SAD – Dugo očekivani muzički spektakl „Betoven maraton“ počeo je danas u 10 sati u Gradskoj koncertnoj dvorani u Novom Sadu 1. i 2. Betovenovom simfonijom, u izvođenju Dortmundske filharmonije.

Beogradska i Dortmundska filharmonija izvešće svih devet simfonija Ludiga van Betovena u jednom danu, sa zajedničkim šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, i to od 10 satu ujutro do 10 sati uveče.

Publika će slušati prvih osam simfonija u Gradskoj koncertnoj dvorani, a čuvenu Devetu i „Odu radosti“ izvešće više od 200 izvođača na besplatnom koncertu na Petrovaradinu, kao glavni projekat programskog luka Tvrđave mira, Evropske prestonice kulture.

Nakon fantastičnog uspeha ovog poduhvata u Dortmundu, 19. juna, „Betoven maraton“ je dokazao ne samo da je događaj godine u svetu klasične muzike, već i da menja standarde izvođačkog i slušalačkog iskustva.

Pored toga što je podvig za muzičare i Gabrijela Felca koji sve simfonije diriguje napamet, posebna kondicija se zahteva i od slušalaca, u jedinstvenoj prilici da u istom danu vidi i čuje celokupan razvoj genijalnog uma Ludiga van Betovena.

Od prve koja traje oko 30 minuta, do 70 minuta muzike u poslednjoj, orkestar kroz devet simfonija i vizuelno raste.

Tako se od početnih pedesetak muzičara, kulminira do zvučne eksplozije od 200 izvođača među kojima su horisti Slovačke filharmonije i vrsni solisti Ana Maleša-Kutni, sopran, Mihaela Zelinger, mecosopran, Jang vo Kim, tenor i Robert Bork, bas.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar