U trendu

“Muzika ljubavi i nade” večeras ispred Narodnog pozorišta

BEOGRAD – Besplatni umetnički program “Muzika ljubavi i nade – kulturno nasleđe za sve” u izvođenju Kamernog ansambla i solista Narodnog pozorišta u Beogradu održan je ispred glavnog ulaza u zgradu pozorišta pred velikim brojem ljubitelja muzike.

O uspehu ovog događaja govori to da je veliki broj posetilaca svih uzrasta stajao okupljen tik ispred bine, dok su drugi zastajali na Trgu republike da slušaju melodije koje su izvodile mecosopran i prvakinja Opere Jadranka Jovanović, koncertmajstor orkestra Opere Edit Makedonska, violončelistkinja Irina Skorikova i harfistkinja Gorana Ćurgus.

Repertoar su činile kompozicije “Solvejgina pesma” norveškog kompozitora Edvarda Griga, “Ave Maria” Johana Sebastijana Baha, “Rumunkina igra” iz baleta “Ohridska legenda” srpskog kompozitora Stevana Hristića i “Serenada” Franca Šuberta.

Osim ovih kompozicija, izvedene su i javnosti manje poznate numere poput “Gabrielove oboe” italijanskog kompozitora Enija Morikonea (koja je takođe uvodna numera iz istorijske drame “Misija” (1986)), Meditacija iz opere “Tais”, čiji je autor francuski romantičarski kompozitor Žil Masne, kao i “I’ te vurria vasa” (“Žudim da te poljubim”) napuljskog kompozitora Eduarda di Kapue.

Kraj događaja ispraćen je gromkim aplauzom.

Ovim koncertom Narodno pozorište je najavilo svoje učešće na Danima evropske baštine, koje počinje sredinom septembra pod temom ”Kulturno nasleđe za sve“, a čiji su organizatori Ministarstvo kulture i informisanja i Gradska uprava grada Beograda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.