U trendu

Na Saboru danas takmicenje za Prvog violinistu Srbije

GORNJI MILANOVAC – U suvoborskom selu Pranjani, gde je juče počeo Sabor violinista Srbije, danas će biti održano glavno takmičenje starijih violinista za nagradu Prvog violiniste Srbije.

Sabor violinista Srbije koji se četvrti put održava u selu Pranjani, počeo je juče podizanjem saborske zastave i instoniranjem himne sabora, pesme „Svilen konac”.

Čast da bude ovogodišnji domaćin sabora, pripala je proslavljenom srpskom košarkašu Dejanu Tomaševiću, koji vuče korene iz gornjomilanovačkog kraja.

Na programu prvog dana sabora bilo je takmičenje mladih violinista kojih je bilo čak 18, i koji su se borili za titulu najboljeg mladog violiniste.

Nagrada Najbolji mladi violinista Srbije u kategoriji do 16 godina pripala je Tini Marjanović iz Šapca, koja je prošle godine u Pranjanima osvojila Zlatnu violinu, sa samo 13 godina.

Na pozornici u Pranjanima, sinoć se predstavila pesmom „Bere cura plav jorgovan“ i Vasilijinim kolom.

Zlatnu violinu Srbije ponela je 15-godišnja Tina Petrović iz valjevskog sela Gornja Grabovica. Sinoć je svirala pesmu „Magle, magle” i Pargar kolo.

Sinoćni žiri u sastavu Moma Stojanović, predsednik žirija, Perica Vasić, šef saborskog orkestra, Mićo Kujundzić, estradni umetnik, Dragan Filipović, graditelj violina i Željko Vasić, šef orkestra „Panorama”, ocenjivao je 21 mladog violinistu.

Pored dve glavne nagrade, Najboljeg mladog violiniste i Zlatne violine, nagrada za najizvornije muziciranje pripala je Ognjenu Babiću, za najbolje odsviranu pesmu Damjanu Simiću, dok je kolo najbolje odsvirao David Marinković.

Aleksandar Petrović dobio je nagradu za najboljeg mladog violinistu Srbije do 12 godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.