U trendu

Na sajmu knjiga u Frankfurtu 28 izlagača iz Srbije

U Frankfurtu sutra počinje Medjunarodni sajam knjiga – najveća svetska smotra knjige, na kojoj će se medju izdavačima iz više od 100 zemlja naći i tridesetak iz Srbije.

Ovogodišnja smotra knjige nekomercijalnog, ali poslovnog, informativnog i promotivnog karaktera okupiće u Frankfurtu do 23. oktobra oko 7.200 izlagača iz celog sveta, a tokom pet dana očekuje se dolazak više od 250.000 posetilaca.

Prema rečima generalnog sekretara Udruženja izdavača i knjižara Srbije Ane Opaćić, izdavači iz Srbije imaće i zajednički nastup na nacionalnom štandu na kome će biti izloženo oko 450 izdanja domaćih pisaca i izdavača.

„Učešće na jednoj tako velikoj manifestaciji srpskim izdavačima pruža mogućnost ne samo da predstave svoja izdanja već i da budu u direktnoj prilici da stupe u kontakt sa svetskim izdavačkim kućama i ugovore novu saradnju“, rekla je Opačić agenciji Beta.

Predstavnik Privredne komore Srbije Srdjan Markotić rekao je Beti da će deo nacionalnog štanda Srbije koji se organizuje u saradnji sa Ministarstvom kulture biti iskorišćen i za promociju 160. godina od rodjenja Nikole Tesle, ali i beogradskog Sajma knjiga.

Markotić je dodao da samo tri izdavača iz Srbije imaju i svoj posebni štand na sajmu u Frankfurtu – čačanska Pčelica, Kreativni centar i Evrobuk.
 
Glavna urednica izdavačke kuće Pčelica Bojana Jovanović rekla je agenciji Beta da je Frankfurtski sajam knjiga prilika da izdavači, uspostavljajući kontinuitet svog prisustva medju najznačajnijim i najvećim imenima te oblasti, dokažu da se mogu nositi sa problemima svetskog izdavaštva koji ne zaobilaze ni male ni velike.

„Pčelica će u Frankfurtu izmedju ostalog predstaviti i ediciju od osam vaspitno-obrazovnih slikovnica medju kojima su i Priča iz šume, knjiga ovenčana brojnim nagradama u regionu, ali i Male knjige o velikim ljudima koje čine ediciju od 16 priča o istorijskim ličnostima koje su promenile svet u kome živimo“, dodala je Jovanović.

Na nacionalnom štandu pedstaviće se i domaći pisci Dragi Bugarčić, Vladan Matijević, Mićo Cvijetić i Ratomir Damjanović.

Sajam u Frankfurtu odžava se neposredno pred beogradski 61. Medjunarodni sajam knjiga koji će kapije za posetioce otvoriti u nedelju, 23. oktobra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar