U trendu

Na subotičkom festivalu predstave od Podgorice do Sao Paola

SUBOTICA – Jubilarni 25. Međunarodni festival pozorišta za decu, koji će se održati od 16. do 21. septembra u Subotici, predstaviće u okviru Takmičarskog programa 14 predstava za decu iz 12 zemalja – od Crne Gore do Brazila

Bečko pozorište „Werk89“ dolazi sa predstavom „Džumbus“, iz dalekog Sao Paula dolazi Endi Rubinštajn sa predstavom „Tajni život pelena“, pozorišna kuća „SoulMade“ iz Plovdiva spaja moderne i tradicionalne bugarske plesove u „Kabareu na koncima“.

Gradsko pozorište Podgorica subotičku publiku obradovaće predstavom „Prodavnica igračaka“, iz Hrvatske stižu dve predstave – Đečja i lutkarska scena HNK u Varaždinu sa komadom “Jaje” i “Majstori” trupe „Teatar To Go“ iz Osijeka.

Lutkarsko pozorište Vaškakaš iz mađarskog grada Đer ulepšaće dan mnogim mališanima predstavom “Doživljaji veverice Majka“, Pozorište za decu i mlade iz Skoplja gostovaće sa predstavom „Tobi“, a poljska predstava „Tiha“ Pozorišta za decu Jan Dorman (Bedzin) inspirisana je slovenskom mitologijom, dok turski komad „Otogargara“ Akademije umetnosti „Ragip Savas“ prikazuje osam različitih priča.

Trupa „Proon Produkcija“ iz Engleske izvešće predstavu „Huk Sova, majstor prerušavanja“, zanimljivo viđenje poznatog komada „Mačak u čizmama” predstaviće Dečije pozorište Republike Srpske iz Banja Luke, a organizatori su ponosni što će biti izvedene i dve domaće predstave: “Kuća brojeva” Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” iz Zrenjanina i “Devojčica koja je svakog volela“ Dečjeg pozorišta Subotica.

O nagradama će odlučivati tročlani međunarodni žiri: danski glumac, upravnik Teatercentruma – razvojnog centra dramskih umetnosti za decu i mlade i organizator Aprilfestivala posvećenog pozorištu za mlade Henrik Kohler, poznati mađarski reditelj, profesor i dramski pisac Đula Urban i srpska glumica, profesorka i teatrolog Marijana Prpa Fink.

Svi programi su besplatni.

Međunarodni festival pozorišta za decu iz Subotice se održava pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Grada Subotice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.