Nacionalni ansambl „Venec“ sa KIM na sceni NP

BEOGRAD – Nacionalni ansambl igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Prištine, sada sa sedištem u Gračanici, izvešće svoj premijerni program sa novim koreografijama 11. decembra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, najavili su danas organizatori.

Već više od pola veka ovaj ansambl neguje tradicionalne igre i pesme, a posle dvadeset godina beogradskoj publici predstaviće se celovečernjim koncertom.

Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ osnovan je 1964. godine u Prištini, kao nacionalni profesionalni folklorni ansambl pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije.

Radom i entuzijazmom svih članova, „Venac“ uspeva da oživi i obogati kulturna dešavanja širom Kosmeta, organizuje samostalne koncerte i nosilac je svih kulturnih manifestacija na Kosovu i Metohiji.

Treba naglasiti da je ovaj ansambl prvi obišao srpske enklave u kojima je do tada bilo nezamislivo organizovati bilo kakvo kulturno dešavanje.
U svom višedecenijskom postojanju „Venac“ je ostao ansambl koji neguje i širi kulturno narodno bogatstvo Kosova i Metohije.

Osnovni zadatak je prikupljanje, negovanje i širenje kulturnog bogastva, jačanje nacionalnog identiteta i očuvanje tradicionalnih vrednosti.

Sve ovo prezentovano je kroz igru, pesmu i običaje na sceni.

Na repertoaru ansambla ima preko 35 koreografija, uglavnom sa područja Kosova i Metohije, ali i iz južne Srbije, Skopske Crne Gore, goranske, turske i romske igre.
Tokom svog rada „Venac“ je sarađivao sa najeminentnijim umetnicima i koreografima širom Srbije, a ovu saradnju razvijaju i danas.

Takođe nesebično kao najiskusniji pomažu amaterskim kulturno- umetničkim društvima širom Kosmeta i svim kulturnim ustanovama kojima je pomoć neophodna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.