U trendu

Nacionalni balet Španije 4. juna u Sava Centru

Nakon veličanstvenog gostovanja 2014.godine, Nacionalni balet Španije, sprema se za novi nastup 4. juna na sceni Velike dvorane Sava Centra.

Nacionalni balet Španije afirmiše najveće vrednosti baletske umetnosti, čuva i predstavlja tradiciju španske klasične plesne škole flamenko, muziku i igru nastalu u Andaluziji u 18. veku ne samo u ovom plesu, nego i u zarzueli, i u gracioznom eskuela boleru, koji su pretopljeni tokom 18. veka od francuskih i italijanskih plesova u španski stil.

Ministarstvo kulture Španije je osnovalo balet 1978. godine, i već 39 godina popularizuje flamenko, ples koji je UNESKO proglasio za nematerijalnu svetsku baštinu.

Uz ime Nacionalnog baleta Španije vezuje se stvaralaštvo velikih plesača Antonija Gadesa, Hoakina Kortesa, Eve Jervavuene, Hosea Antonija, Karmen Amaje, Aurore Pons, Nane Lorke, Aide Gomes i mnogo drugih.

Više od 40 vrhunskih plesača uz pratnju desetine muzičara izvešće pred srpskom publikom, po prvi put Bolero na muziku Morisa Ravela, Ritmos, Solea del Manton i Alento. Koreografiju potpisuju Alberto Lorka, Blanka del Rej, Rafael Agilar i Antonio Naharo, koji je i umetnički direktor baleta.

Visoko plesno majstorstvo, izuzetno raskošni kostimi i scenografija, osećajna i strasna muzika, emblematična dela i inspirativni spektakli su deo formule Nacionalnog baleta Španije, koja tera bezbrojne poštovaoce po svetu da ga uvek iznova gledaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.