U trendu

Nagrada Hugo Klajn za životno delo reditelju Bori Draškoviću

NOVI SAD – Nagrada za rediteljsko životno delo „Hugo Klajn“, koju su ustanovili festivali iz Novog Sada, Sarajeva, Maribora i Budve, jednoglasno je dodeljena Bori Draškoviću.

Žiri u sastavu Miroslav Radonjić, direktor festivala „Sterijino pozorje“ Novi Sad, Aleš Novak, direktor festivala „Borštnikovo srečanje“ Maribor, Dino Mustafić, umetnički direktor Međunarodnog teatarskog festivala MES Sarajevo, Milena Lubarda Marojević, direktorka festivala „Grad teatar“ Budva, i Haris Pašović, direktor festivala „Sarajevofest – umetnost i politika“ Sarajevo, doneo je jednoglasnu odluku da Nagradu „Hugo Klajn“ za rediteljsko životno delo dodeli Bori Draškoviću.

„Boro Drašković je dao nemerljivo veliki doprinos evropskoj režiji. Kroz svoj umetnički i pedagoški rad i kroz svoje pisanje, Drašković je značajno unapredio, modernizovao i inspirisao režiju u 20. i 21. veku. Nagrada ‘Hugo Klajn’ je priznanje koje odražava zahvalnost i divljenje mnogih umetnika, direktora pozorišta i festivala, filmskih producenata i brojnih gledalaca za dugogodišnji briljantni rediteljski rad Bore Draškovića“, navodi se u saopštenju žirija.

Hugo Klajn je bio multitalentovan i veoma uspešan reditelj, profesor i psihoanalitičar. Kao doktor i učenik Sigmunda Frojda, dao je veliki doprinos razvoju psihoterapije u tadašnjoj Jugoslaviji. Bio je stalni reditelj Narodnog pozorišta u Beogradu i profesor režije na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Pisac je temeljne knjige rediteljske umjetnosti „Osnovni problemi režije.“

Boro Drašković je diplomirao režiju na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, u klasi profesora Huga Klajna. Od 1959. režira u Narodnom pozorištu u Sarajevu, a 1965. godine postaje stalni reditelj Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu. Nakon što je 1969. njegova predstava „Kad su cvetale tikve“ po tekstu Dragoslava Mihailovića, skinuta s repertoara iz političkih razloga, Boro Drašković je odlučio da ne radi u pozorištu.

Snimao je igrane i dokumentarne filmove i televizijske drame („Horoskop“; „Usijanje“; „Život je lep“; „Ubijanje kitova“; „Zapisi iz Kine“; „Kuhinja“ i mnoge druge); i pisao knjige o režiji („Promena“; „Lavirint“; „Paradoks o reditelju“ i mnoge druge).

Godine 1976. je bio suosnivač Katedre za režiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gđe predaje do danas. Predavao je i na mnogim univerzitetima od Sarajeva do SAD, Indije, Kuvajta, Norveške…

Na početku ovog milenijuma, Boro Drašković se vraća u pozorište predstavom „Antigona u Njujorku“ Janoša Glovackog, na festivalu „Grad teatar“ u Budvi. Režira takođe u pozorištima u Beogradu, Novom Sadu i Skopju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.