U trendu

Nagrada „Lazar Trifunović“ Slađani Petrović Varagić

BEOGRAD – Dobitnica nagrade „Lazar Trifunović“ za 2021. godinu je Slađana Petrović Varagić, dok je dobitnica priznanja „Dius“ Sonja Jankov, saopštili su danas iz Kulturnog centra Beograda.

Nagrada „Lazar Trifunović“ se dodeljuje za likovnu kritiku i teorijsko razmatranje savremene vizuelne umetnosti u štampanim i elektronskim medijima, a priznanje „Dius“ se za najbolju autorsku izložbu priređenu u prethodnoj godini.

Žiri koji je radio u sastavu Ana Ereš, Stevan Vuković i Darka Radosavljević Vasiljević (dobitnici Nagrade „Lazar Trifunović“ za 2017, 1998. i 2004. godinu) većinom glasova doneo je odluku da Nagradu „Lazar Trifunović“ dodeli Slađani Petrović Varagić, istoričarki umetnosti, kustoskinji i istraživačici u polju savremene vizuelne umetnosti, za autorski osmišljen i kritički intoniran video serijal posvećen 58. Oktobarskom salonu, koji je objavljen u četiri segmenta između 31. avgusta i 2. novembra 2021, a realizovan je u okviru šireg projekta „Kritika na delu“.

Žiri za dodelu Priznanja „Dius“ koji je radio u sastavu istoričara umetnosti i kustosa Maide Gruden, Saše Janjića i Nele Tonković, doneo je odluku da dobitnica Priznanja za najbolju autorsku izložbu u 2021. godini bude Sonja Jankov, za izložbu (De)konstrukcije prostora: Arhitektura drugim sredstvima, održane u Kulturnom centru Pančeva, u periodu od 2. decembra 2020. do 2. januara 2021. godine.

Nagrada „Lazar Trifunović“ se sastoji iz plakete sa likom profesora Lazara Trifunovića, rad vajara Mihajla Paunovića, novčanog iznosa i izložbe koju lauret priređuje u okviru ciklusa „Kritičari su izabrali“ u Likovnoj galeriji KCB.

Priznanje „Dius“ sadrži diplomu strukovnog Društva i novčani iznos.

Obe nagrade od osnivanja 1993. i 1994. godine podržavaju Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Beograd – Sekretarijat za kulturu.

Obe nagrade biće dodeljene lauretkinjama 14. januara u Galeriji „Artget“

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar