U trendu

Nagrada „Ružica Sokić“ uručena Kalini Kovačević na svečanosti u Ateljeu 212

BEOGRAD – Godišnja nagrada „Ružica Sokić“ za glumačko ostvarenje u sezoni 2021/22. uručena je danas Kalini Kovačević na svečanosti u Ateljeu 212.

Primajući nagradu, Kovačević je rekla da je za nju ovo veliki dan i zahvalila se, između ostalih, Fondaciji „Ružica Sokić“ što „neguje ime čuvene glumice, čuva ga od zaborava i prenosi na mlađe generacije ljubav koju je pružala na sceni i u životu“.

„Ružicu sam lično poznavala i time mi je još veća čast što sam laureat. Igrala sam s njom na sceni i mogla sam dosta da naučim od nje“, istakla je Kovačević.

Prema njenim rečima, nakon što je dobila od Sokić (1934-2013) savet da čuva dete u sebi, kod nje se pojavila glumačka zrelost koju kruniše ova nagrada, a drugi savet je bio da deli radost sa publikom.

„Ova nagrada se dodeljuje kad te predlože kolege. Nema ništa lepše nego kad kolege vreduju tvoj rad, kad te tvoj esnaf voli“, rekla je Kovačević novinarima.

Istakavši da nije od glumica koje pripremaju uloge radi nagrada, Kovačević je dodala da im se ipak jako raduje, jer „svaki glumac kada prođe sezona igranja i krenu nagrade pomisli da bi bilo lepo da ih dobije“.

Nagrada Fondacije „Ružica Sokić“ dodeljuje se mladim perspektivnim dramskim umetnicima za izuzetan doprinos umetnosti, pozorištu, filmu, radiju i televiziji, a čine je povelja i novčani iznos od 70.000 dinara. Kovačević je dobila i „Moninu“ tašnu sa urezanim likom Sokić.

Upravnica Fondacije Vesna Milekić je rekla da je Kovačević dobila nagradu „na osnovu predloga eminetnih poznavaoce pozorišne umetnosti“.

Prema njenim rečima, Kovačević se brojnim ulogama u beogradskim pozorištima izdvojila se kao jedna od vodećih glumica mlađe generacije, a možda najveći izazov u karijeri su joj bile predstave matičnog Narodnog pozorišta „Godine vrana“ i „Rat i mir“.

Grupa studenata treće godine glume na Fakultetu savremenih umetnosti u klasi Kovačević izvela je kratki performans posvećen Sokić inspirisan njenim filmom „Žuta“.

Glumac Branislav Tomašević je u svom obraćanju istakao da je Kovačević glumica „izuzetnog izraza, pojavnost i lepote, izuzetnog dara, šarma, harizme, mašte i glumačke zanesenosti“.

Glumac Aleksandar Srećković Kubura je dodao da je izuzetno lako raditi sa Kovačević „zato što je spremna za saradnju, uvek ima svoje mišljenje koje je spremna da brani“.

„Precizan je glumac u emociji i radnji i dobar partner, nikad te ne ostavi na cedilu na sceni“, istakao je Srećković.

Nagrada „Ružica Sokić“ se dodeljuje na Dan fondacije, odnosno rođendan glumice.

Do sada su nagradu dobile Nada Šargin 2015. godine, Jovana Gavrilović 2016.

Milica Gojković 2018. i Jovani Stojiljković, 2019, dok je Specijalno priznanje dobila Jelena Blagojević 2016. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.