U trendu

Nagradom Kovačeviću, otvoren filmski festival na Paliću

PALIĆ – Festival evropskog filma Palić otvoren je sonoć uručenjem nagrade „Aleksandar Lifka“ scenaristi i reditelju Dušanu Kovačeviću i prikazivanjem takmičarskog filma „Rabije Kurnaz protiv Džorža V. Buša“ Andreasa Dresena.

Na svečanosti na Letnjoj pozornici Palić, Kovačeviću je „Lifku“ za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji uručila glumica i počasna predsednica Saveta festivala Mira Banjac, u društvu direktora festivala Radoslava Zelenovića.

Prema rečima Zelenovića, Kovačević se obradovao nagradi jer se nalazi u „jako dobrom društvu“ dobitnika, posebno zato što su među njima Milena Dravić i Banjac, glumice koje su „na poseban način obeležile film u Srbiji i Jugoslaviji“.

Zelenović je dodao da je stoga prirodno da nagradu uruči Banjac, koja je istakala da je za nju „ovo izuzetan i značajan trenutak“.

„Srela su se dvojica ljudi i prepoznali u ovoj lepoj umetnosti, dve jake i značajne biografije. Lifka koji je simbol ovog festivala i Kovačević“, rekla je glumica.

Banjac je rekla da je Kovačević „naš veliki književnik, dramski i filmski pisac, reditelj koji je potpisao naše najkultnije filmove koji su davno prešli granicu“.

„Život me počastio da mogu da Kovačeviću uručim ovu značajnu i veliku nagradu, da mu zahvalim za sve što nam je ostavio i što će tek doći“, rekla je Banjac.

Kovačević je rekao da mu je velika čast što mu nagradu uručuje Banjac, draga prijateljica i saradnica, koju je gledao kao gimnazijalac šezdesetih u novosadskom pozorištu, pre nego što je u Ateljeu 212 napravila „velike i kultne uloge“.

„Mira je naša najkompletnija glumca u istoriji srpske glume. Kad to kažem mislim na silne, velike uloge u ozbiljnim televizijskim serijama, na filmove koje su ostali ozbiljni veliki, koji su i danas međa i granica, na pozorišne predstave…“, rekao je Kovačević

Banjac ga je prekinula sa opaskom: „Ne primam ja nagradu već ti!“, što je izazavalo smeh prisutnih koji su ispunili gledalište Letnje pozornice.

Kovačević je zahvalio i Zelenoviću što je pokrećući Palićki festival 1992. godine „imao strpljenja, živaca i vere da je ovo moguće napraviti“.

U obraćanju na otvaranju, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić je istakao da je za njegov grad festival „posebna dragocenost i radost“, podsetivši da je Palić uspešno stigao do svog 29. izdanja, a da ga iduće godine očekuje 30. jubilarno.

Selektor Glavnog takmičarskog programa Nikolaj Nikitin i programski direktor Palića Miša Mogorović posetiocima su najavili da će do 22. jula videti „top deset filmova koje Evropa može da ponudi“.

Glavni takmičarski program večeras je otvorio nemački film „Rabije Kurnaz protiv Džorža V. Buša“ reditelja Dresena.

Film govori o domaćici i brižnoj majci koja očajnički želi da pomogne svom sinu, ali u policiji ne nailazi na razumevanje i uprkos nedaćama nešto zaista neverovatno se dešava.

Glavni takmičarski program nastavlja se 17. jula na Letnjoj pozornici Palić projekcijama filmova „Strahinja Banović“ reditelja Stefana Arsenijevića, van konkurencije, i „Ne“ Ditriha Brugemana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar