U trendu

Nagradu „Nebojša Popović“ za 2021. godinu dobio Pavle Levi

BEOGRAD – Dobitnik Nagrade „Nebojša Popović“ za 2021. godinu je Pavle Levi, filmolog i filmski publicista, redovni profesor istorije i teorije filma i šef Katedre za umetnost Univerziteta Stenford u Kaliforniji, SAD.

Kako je saopštio Odbor Nagrade „Nebojša Popović“, Levi je nagrađen za tekstove o savremenom postjugoslovenskom filmu koji predstavljaju praznik filmske misli, percepcije i lucidnosti, izuzetan doprinos teoriji i kritici alternativnog, avangardnog i eksperimentalnog filma, te promociju srpskog/jugoslovenskog filma u svetu i povezivanje filmskih kultura Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

Žiri u sastavu Miroljub Stojanović (predsednik), Srdan Golubović i Ivan Velisavljević je nagradu „Nebojša Popović“, koje se daje za doprinos promociji i kritičkom promišljanju filmske umetnosti i kulture, dodelio Leviju jednoglasno.

„Pavle Levi je za nagradu predložen, između ostalog, zbog knjige koja je ove godine objavljena u Zagrebu pod naslovom Minijature: o politici filmske slike, u kojoj je analizirao filmove savremenih filmskih autora i autorki na jugoslovenskom prostoru. Neki od tih tekstova, koji su objavljeni na internet-portalima u Srbiji, predstavljaju pravi praznik filmske misli, percepcije i lucidnosti“, navodi se u obrazloženju žirija.

Kaže se i da je „kao profesor filma na Univerzitetu Stenford, organizacijom i kuriranjem programa avangardnog, alternativnog i eksperimentalnog jugoslovenskog filma u prestižnim akademskim i kulturnim centrima, pre svega u SAD, Pavle Levi je veoma mnogo doprineo promociji tog i takvog filma u svetu“.

Pored toga, kontinuiran rad Pavla Levija na teoriji i kritici avangardnog filma, koji je, kako je naglašeno, izvrsno uobličen u knjigama Kino drugim sredstvima i Cimanje slike, objavljenim na engleskom, dokaz je da je on jedan od najzanimljivijih filmologa i filmskih esejista uopšte, koji paralelno deluje u Srbiji i SAD, a čije knjige možemo čitati na našem jeziku, saopštio je žiri.

Nagrada „Nebojša Popović“ će ovogodišnjem dobitniku biti uručena u 11. januara 2022. u 20 sati, u Dvorani Kulturnog centra Beograda, u okružju filmskog maratona koji je koncipirao Srđan Vučinić, dobitnik Nagrade za 2020. godinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar