U trendu

Najbolji studenti sa FMU danas i sutra na sceni Gvarnerius

BEOGRAD – Muzički ciklus “FMU i Gvarnerius nagrađuju” danas i sutra će biti realizovan na pozornici Ustanove Gvarnerius u 15:30h, kada će koncerte održati najbolji studenti Fakulteta muzičke umetnosti (FMU) u Beogradu, najavila je ova ustanova.

Danas će nastupiti najbolji studenti viole – Jelisaveta Čivović, Ana Đorđević i Veselin Jovanović, koji će izvesti dela Glinke, Bridža, Vebera i Vjutampa.

Dan kasnije, posetioce očekuje koncert soprana Katarine Radovanović, koja će uz klavirsku pratnju Strahinje Đokića, izvesti dela Mocarta, Gunoa, Dvoržaka, Verdija i Pučinija.

Violistkinja Čivović potiče iz porodice muzičara, diplomac sa FMU osvojila je brojne nagrade – prva nagrada na međunarodnom festivalu “Stringfest” (2017), laureat na Republičkom takmičenju (2018), prva nagrada na Republičkom takmičenju iz kamerne muzike, (2019).

Svirala je u međunarodnom orkestru “Triorca” sa kojim je nastupala u Nemačkoj, Srbiji i Engleskoj, omladinskom evropskom orkestaru “ESYO” sa kojim je svirala na koncertima širom Italije, orkestar “EUphony” u kom je sarađivala sa vođom viola Opere San Franciska Karlom Mariom Rodriguezom.

Ana Đorđević iz Kraljevatakođe sa FMU, kao solista je dobitnik brojnih nagrada na republičkim i međunarodnim smotrama – Međunarodno takmičenje gudača u Nišu (2013. druga nagrada, 2015. i 2019. prva nagrada), Republičko takmičenje muzičkih i baletskih škola Srbije u Beogradu (2012, 2016), Međunarodno takmičenje “Petar Konjović” u Beogradu 2017.

Veselin Jovanović trenutno je student druge godine FMU u Beogradu, a iako mlad, već je osvojio nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima, gde se ističe prva nagrada na internacionalnom takmičenju u Nišu 2018. godine.

Tokom 2017. u Madridu, u okviru projekta “Erasmus+”, bio je član orkestra i vođa viola.

Deveta sezona ovog ciklusa koncerata nastavlja se odmah sutradan, kao treći nastup u nizu ovog posebnog triptiha, jer je prvi bio održan u prošli petak, kada je pijanista Severin Filipović svirao ambiciozan program – Jozef Hajdn, Franc List i D. Pejačević.

Utorak je rezervisan za sopran Katarinu Radovanović, diplomca osnovnih i master akademskih studija na katedri za Solo pevanje FMU u Beogradu.

Na sceni će joj se pridružiti i gosti koncerta tenor Stevan Karanac, mecosopran Svjetlana Đokić i bariton Luka Jozić, uz klavir spomenutog Strahinje Đokića.

Master studije završila je ulogom Mizete iz čuvene Pučinijeve opere “Boemi”, a nedavno u septembru debitovala je kao Mikaela u adaptiranoj verziji “Karmen” Žorža Bizea.

Igrala je u glumačkom komadu sa pevanjem “Ovo nije opera” reditelja Vladimira Nićiforovića, u muzičko- scenskom delu “Više” Milice Ilić i u igranoj predstavi “Nezvani gost” u režiji Fuada Tabučića.

Polaznik je Operskog studija “Borislav Popović” Narodnog pozorišta u Beogradu, gde nastupa u predstavama Opere i operske radionice pri Operi i teatru Madlenianum, gde je deo ansamblu u operi “Pajaci” Ruđera Leonkavala i slavnom mjuziklu “Jadnici”.

Aktivno učestvuje na takmičenjima i festivalima i uveliko osvaja mnoga priznanja i nagrade – Međunarodno takmičenje “Lazar Jovanović” (Beograd, 2019. – laureat), “Gena Dimitrova” (Bugarska, 2019.), “Aslico” (Italija, 2018), Republičko takmičenje u Srbiji.

Ulaz na oba koncerta je slobodan uz pridržavanje svih mera protiv Kovida 19.

FMU talente ovog ciklusa Gvarnerijusa podržava Ministarstvo kulture Republike Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.