U trendu

Nakon premijere u Veneciji, „Oaza“ Ivana Ikića na Festu

BEOGRAD – Domaći film „Oaza“ Ivana Ikića, posle svetske premijere u Veneciji i bogatog festivalskog života, biće premijerno prikazan 14. maja na Festu, saopštili su danas organizatori.
Glavne uloge u ovom filmu igraju Marijana Novakov, Tijana Marković i Valentino Zenuni, štićenici iz domova za decu i mlade „Sremčica“ i „Srce u Jabuci“ , kao i poznata regionalna imena sedme umetnosti poput Gorana Bogdana i Maruše Majer.

Nesvakidašnja ljubavna priča između dve devojke i mladića sa posebnim potrebama dočarana je autentičnom glumačkom postavkom, ali i originalnim rediteljskim pristupom autora Ivana Ikića koji je glavnim glumcima omogućio visoko nivo samostalnosti.

Snažna osećanja u okviru ljubavnog trougla, suprostavljanje strogim pravilima okruženja u kome se radnja odvija pružaju nam uvid u unutrašnji sveta tinejdžera sa posebnim potrebama kroz situacije tipične za te godine.

Za glavne glumce ovog filma – Marijanu, Tijanu i Valentina, ovo je prvo pojavljivanje na filmu, a uloge su spremali u okviru jednoipogodi?njeg procesa proba sa rediteljem i ekipom filma.

U filmu „Oaza“ pojavljuje se još oko 30 „tićenika Doma „Sremčica“
„Oaza“ je svetsku premijeru imala na 77. Vencijanskom festivalu, u okviru programa „Dani autora“, na kome je nagrađena priznanjem za Najbolji evropski film.

Nakon toga film Ivana Ikića nastavlja bogat festivalski život prikazan je na još 18 međunarodnih filmskih festivala gde nagrađen brojnim priznanjima poput Nagrade za izuzetno glumačko ostvarenje na 30.

Filmskom festivalu u Kotbusu u Nemačkoj, za najbolji film na Zagreb Film Festivalu, za Najbolju režiju na Pinjao Film Festivalu u Kini, za najbolji film Jugoistočne Evrope u okviru festivala CinEdays Skoplje (Severna Makedonija), itd.

Film „Oaza“ nastao je u koprodukciji Srbije, Slovenije, Holandije, BiH i Francuske, uz podršku nacionalnih filmskih fondova, kao i pan-evropskih fondova Eurima i Kreativna Evropa MEDIA.

Glavni producent je beogradska kuća Sense Production, koja je izvela i Ikićev prethodni film „Varvari“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.