U trendu

Narodna biblioteka Srbije obeležila svoj dan: Mesto gde se slavi kultura i knjiga

BEOGRAD – Narodna biblioteka Srbije (NBS) obeležila je svoj dan svečanošću na kojoj su se brojnim zvanicama obratili ministarka kulture Maja Gojković, akademik Dušan Kovačević, a uručena je i Nacionalna nagrada iz oblasti bibliotekarstva..

Čestitajući zaposlenima 191. rođendan NBS, Gojković je podsetila da je to jedna od najstariji instiitucija u našoj zemlji, koja je deleći sudbinu naroda postala jedan od simbola Srba i svedočanstvo trijumfa slobode i istinskih vrendosti.

Podsetivši da je NBS danas „kamen temeljac u zaštiti kulturnog nasleđa“, Gojković je napomenula da baština koju čuva spada među najcelovitija pisana kazvanja u istoriji našeg naroda.

Gojković je podsetila i da je NBS uspela da preživi dva svetska rata, uprkos tome što je 1941. godine njeno zdanje na Kosančićevom vencu u nemačkom bombardovanju spaljeno do temelja.

Prema njenim rečima, NBS se „izdigla kao feniks iz pepela“ i danas je mesto gde se slave knjiga i kultura, a kada je pre pola veka otvoreno novo zdanje biblioteke na Vračaru prvu upisani član bio je Nobelovac, književnik Ivo Andrić.

Gojković je ocenila da NBS u susret trećem veku svog postojanja korača dostojanstveno u skladu sa bogatom tradicijom, uvodeći nove standarde, pre svega kroz proces digitalne tranformacije.

„Čitaonica NBS puna mladih ljudi najlepša je slika Srbije“, zaključila je Gojković.

U svojoj besedi Kovačević je ocenio da NBS „čuva rodoslov naših života i duhovnog postojanja“, a njoj u čast je pročitao svoju priču sećanja na „jednu malu biblioteku“ u kojoj je prvi put upoznao velike pisce – „Biblioteka moje mladosti“ .

Upravnik NBS Vladimir Pištalo je podsetio da NBS kao krovna institucija održava čvrstu vezu sa mrežom biblioteka, kao i da je lično obišao biblioteka u Trgovišttu, Vranju, Ljigu, Kladovu i brojnim drugim mestima, kao i biblioteku manastira Hilandar.

Pištalo je podsetio da je, između brojnih aktivnosti NBS, ove godine osnovan Centar za knjigu koji se bavi promocijom srpske literature u svetu, kao i da ove godine zgrada na Vračaru slavi 50 godina postojanja, koja je sada već stara i traži stalna ulaganja.
„Za nas spaljena biblioteka na Kosančićevom vencu nije pepeo. Kad god pomenem da će se biblioteka ponovo izgraditi u istom obliku kao memorijalni centar oči Beograđana zasijaju“, rekao je Pištalo.

Na svečanosti je Nacionalna nagrada iz oblasti bibliotekarstva „Janko Šafarik“ uručena bibliotečnom stručnjaku NBS Ivani Nikolić koja je istakla da je tokom 35 godina rada biblioteka postala njen život i dom.

U muzičkom delu programa nastupio je muški vokalni sastav Beogradski zvon, a zvanice su bile pozvane da obiđu izložbu u NBS „Pareidolija“ autorke Tanje Lošić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.