U trendu

Narodno pozorište Sombor završava godinu sa 115 programa

SOMBOR – Narodno pozorište Sombor, uzeći u obzir poteškoće sa tekućom sezonom usled pandemije kovida 19, uspešno je završilo još jednu kalendarsku godinu, 138. od osnivanja, ponosno na uspehe i postignuća, saopštila je uprava tog teatra.

U 2020. godini bilo je ukupno 78 izvedenih predstava i programa na sceni i 37 onlajn sadržaja, koji su prikazivani u toku vanrednog stanja.
Narodno pozorište Sombor zahvaljuje se publici koja je i uživo i onlajn, sa velikim razumevanjem, ispratila ukupno 115 prikazanih programa i predstava.

Kada su se stvorili neophodni uslovi posle manjeg zatišja oko pandemije, 19. septembra bila je premijera komada “Predsednice” Vernera Švaba, u režiji Jane Maričić, dok je druga premijera održana 12. decembra – “Ćelava pevačica” Ežena Joneska, u režiji Ive Milošević.

Rad na trećoj predstavi u sezoni 2020/2021. počeo je 14. decembra – čuvena drama “Tramvaj zvani želja” Tenesi Vilijamsa, u režiji Juga Đorđevića, a očekuje se premijera u februaru 2021.

NP Sombor učestvovalo je na šest festivala i osvojilo osam nagrada, a najveći trijumf pozorište je postiglo sa četiri Sterijine nagrade za predstavu “Semper Idem” Đorđa Lebovića, u dramatizaciji i režiji Gorčina Stojanovića. Sterijinu nagradu za najbolju predstavu u celini ovaj teatar je osvojio nakon pauze od čak 44 godine.

Tokom 28 dana u karantinu, kada je bilo zatvoreno, Somborsko pozorište je prikazivalo 37 onlajn programa, gde spadaju i snimci 16 predstava, sa ukupno 607 sati materijala, što se manifestovalo kroz čak 32.727 poseta na YouTube kanalu teatra.

Osim gledalaca iz Srbije, sadržaje su pratili i ljubitelji teatra u Nemačkoj, Bosni i Hercegovini, Austriji i Australiji, a NP Sombor prvo je pozorište u Srbiji koje je počelo sa onlajn prikazivanjem, odmah nakon proglašenja vanrednog stanja.

U julu su osposobili Letnju scenu Dvorište i organizovalo mesečni letnji repertoar u okviru kojeg su odigrali tri predstave od planiranih devet.
U saradnji sa Nađom Repman, nastao je i kratki film “Kako nastaje predstava” o procesu rada na komadu “Predsednice” rediteljke Jane Maričić.

Ova mlada umetnica, studentkinja Akademije umetnosti u Novom Sadu, okom svoje kamere pratila je svaki segment rada – od prvih čitačkih proba, preko izrade scenografije, kostima, do same premijere.

Uz pomoć donacije Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, NP Sombor izvršilo je zamenu dasaka na Velikoj sceni, i u avgustu ta pozornica je dobila novi izgled, nakon punih 13 godina.

Iako najavljen, popularni 28. Pozorišni maraton je odložen usled sve teže slike usled pandemije Kovida 19, i planira se njegovo spajanje sa 29. izdanjem, u svom redovnom terminu – sredinom juna 2021. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.