U trendu

Nastavak trilogije Milenijum u knjižarama

Nastavak kriminalističke trilogije „Milenijum“ izašao je u ponoć u Švedskoj i još 24 zemlje, 11 godina posle smrti autora knjiga prodatih u više od 80 miliona primeraka.
Triler na 500 stranica, ovog puta iz pera Davida Lagerkranca, takođe Šveđanina, o heroini novog doba Lizbet Salander imao je svetsku premijeru u ponoć.

Oko pedeset vernih obožavalaca, uglavnom muškaraca, okupilo se ispred knjižare u centru Stokholma, za ovu priliku otvorene između ponoći i jedan sat ujutro, da bi kupili jedan od prvih primeraka knjige i dobili posvetu autora Davida Lagerkranca koji je izgledao uzbuđen što je mogao kratko da se susretne sa svojim novim čitaocima. 

Do dana lansiranja dela izdavačka kuća „Norstedts“ sve je učinila da sadržaj romana drži u najvećoj tajnosti, otkriven je samo kratak rezime zapleta i mali broj ljudi mogao je da pročita knjigu pre njenog objavljivanja.

Nastavak trilogije „Ono što me ne ubije“ govori o američkoj Agenciji za nacionalnu bezbednost i veštačkoj inteligenciji. Štampana je u 2,7 miliona primeraka, od kojih 500.000 u SAD, a 41 izdavačka kuća širom sveta oktupila je prava za objavljivanje.

Švedski pisac Stig Lašon, autor dosadašnja tri dela Milenijuma, umro je od srčanog udara u 51. godini, pre objavljivanja prve knjige. Tri prva nastavka prodata su u više od 80 miliona primeraka.

Romani „Muškarci koji mrze žene“, „Devojčica koja se igrala vatrom“ i „Kula od karata“ prevedeni su na tridesetak jezika i adaptirani za film.

Lagerkranc je priznao da je bio jako uznemiren dok je pisao nastavak.

„Nije bilo lako živeti sa mnom jer sam samo mislio na knjigu. Toliko sam strahovao da neću biti na visini Stiga Lašona“, rekao je on i dodao da nikad toliko nije radio i nikad sa tolikom strašću.

Otac i brat Stiga Lašona, Erland i Joakim Lašon, njegovi su naslednici. Njegova bivša partnerka Eva Gabrielson koja je s njim bila 32 godine, ali nije uključena u nasledstvo jer nisu bili venčani, optužuje ih da loše upravljaju njegovim delom.

Lagerkranc se obavezao  da pre objavljivanja knjige ne daje intervjue. Radio je na kompjuteru koji nije bio povezan sa internetom, a primerke za prevod dostavljala je kurirska služba.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar