U trendu

Nastavljeno snimanje domaćeg filma „Metamorfoze“ u Beogradu

BEOGRAD – Snimanje dugometražnog igranog filma „Metamorfoze“ dvojice reditelja Matije Gluščevića i Dušana Zorića nastavljeno je nedavno na lokacijama Beograda i Pančeva, objavljeno je na portalu Radio televizije Srbije (RTS), u čijoj se produkciji snima novo ostvarenje.

Prva i druga priča iz ovog omnibusa snimljene su 2020. godine, a ulaskom RTS-a u ovaj projekat sa kućom „Non-Aligned Films“, stekli su se uslovi za njegovu finalizaciju.

“Metamorfoze” su još krajem 2019. godine predstavljene na marketu Festivala u Solunu gde su osvojile nagradu za najbolji projekat u nastajanju.

Glavna uloga poverena je hrvatskoj glumici Kseniji Marinković, a ostale role u filmu tumače – Boris Isaković, Isidora Simijonović, Radoje Čupić, Bojan Žirović, Olga Odanović, Nenad Ćirić, Isidora Minić, Tatjana Venčelovski, Miloš Timotijević, Miloš Samolov, Fedor Đorović i mnogi drugi.
Film predstavlja debitantsko ostvarenje na polju dugometražnog igranog filma dvojice autora Dušana Zorića i Matije Gluščevića, što je i njihov diplomski rad na studijama filmske i TV režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.
Scenario “Metamorfoza” potpisuju reditelji filma, koji svoj projekat definišu kao egzistencijalnu dramu sa elementima fantazije i nadrealnog.

Ostvarenje je podeljeno na tri poglavlja, tri čina ili celine koji prate tri različita života jedne istoimene sredovečne žene – Draginje, a svaka od njih na svoj način pokušava da „iskoči iz svoje kože“.
Pojedinačne epizode ovog triptiha predstavljaju nove Draginjine karaktere i novu šansu koju ona dobija nakon suočavanja sa prethodnim neuspehom.
Kreativni supervizor projekta je Marko Novaković, odgovorni urednik Redakcije dramskog i domaćeg serijskog programa RTS-a, dok je supervizor produkcije Marija Bereta.
U autorskoj ekipi se nalaze još i tri direktora fotografije za sve tri pojedinačne filmske epizode – Aleksa Radunović, Marko Kažić i Milica Drinić, scenografkinje Iva Ilić i Milena Grošin, kostimografkinja Kristina Savić i montažerka Olga Košarić.
Ovaj projekat podržao je i Filmski centar Srbije (FCS).
Svetska televizijska premijera filma „Metamorfoze“ planirana je na RTS-u na jesen 2022. godine, nakon njegove festivalske i bioskopske distribucije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.