Naučna avantura privukla desetine hiljada posetilaca

BEOGRAD – Deseta Evropska noć istraživača u Srbiji, održana 27. i 28. septembra, zabeležila je veliku posetu u čak 29 gradova širom zemlje.

Dvodnevni program u Beogradu, koji se odvijao na petnaestak lokacija, privukao je čak 30.000 posetilaca, saopštili su organizatori.

I Nišlije su u petak veče uživale u naučnoj avanturi i to na pet lokacija širom grada, a prema procenama organizatora zabeleženo je više od 9.000 posetilaca.

Evropska noć istraživača držala je budnim i Pomoravlje, a sadržaje u Jagodini, Ćupriji, Svilajncu i Despotovcu posetilo je oko 6.000 ljudi.

Uzbudljivo je bilo i u Pančevu gde se na poziv nauke odazvalo 2.000 posetilaca, dok se u Inđiji 1.500 znatiželjnika pridružilo istraživačima u velikoj proslavi nauke. Veliku posetu zabeležili su i Kruševac, Leskovac, Smederevo, Kragujevac…

Naučno druženje koje se istovremeno odvijalo u 370 gradova širom Evrope i ove godine privuklo je veliki broj radoznalaca svih uzrasta.

Više hiljada naučnika i naučnica potrudilo se da uz zanimljiv program, radionice, izložbe i eksperimente približi svima zanimljivo i uzbudljivo lice nauke.

Svi naučni sadržaji su i ove, kao i prethodnih godina, bili besplatni za posetioce.

Evropska noć istraživača u Srbiji finansirana je iz programa „HORIZON 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.