U trendu

Naučnici: Nakon nuklearnog rata malo ledeno doba na Zemlji

LUIZIJANA – Naučnici sa Državnog univerziteta u Luizijani, uz pomoć kompjuterskih modela, prikazali su kakav će se scenario odigrati na Zemlji ukoliko dođe do nuklearnog rata, prenose amaerički mediji.

Upotreba nuklearnog oružja se sve češće pominje kao moguća nakon ruskog napada na Ukrajinu. Čak su i zvaničnici Rusije nekoliko puta govorili o tome, ali uvek naglašavajući da bi ono bilo upotrebljeno ako ude pretila opasnost za opstanak Rusije.

Grupa naučnika iz Luizijane predstavila je tok katastrofalnih dešavanja koji bi mogli da zadese Zemlju nakon mogućeg nukelarnog sukoba.

Nuklerana katastrofa bi iza sebe ostavila „malo ledeno doba“, zaključak je ove grupe stručnjaka.

Stvar je u tome što bi mnogobrojni požari doveli do stvaranja velike količine čađi i dima koji bi oslobađanjem u atmosferu potpuno zakloniti Sunce. Na taj način temperatura vazduha bi već u prvom mesecu pala ispod onih koje su zabeležene prilikom poslednjeg ledenog doba, što bi bitno i brzo uticalo na temperaturu vode u okeanima.

Pad temperature bi doveo do širenja morskog leda, čime bi mnoge lluke bile blokirane. Plovidbe širom cele severne hemisfere bi bile otežane, što bi dovelo do situacije da mnoge isporuke hrane budu usporene ili potpuno obustavljene.

Naučnici ističu da bi nukelarni sukob doveo do potpunog planetarnog haosa.

Opadanje količine svetlosti i temperature dovelo bi i do uginuća mnogih morskih algi, što bi uticalo na čitav ekosistem. Zbog nestašice hrane u okeanima ribolov bi bio doveden u pitanje.

Okeanima će biti potrebne stotine godina kako bi se oporavili, dok će promene u arktičkom morskom ledu trajati hiljadama godina, navode naučnici.

Nuklearno oruzje upotrebljeno je dva puta u istoriji, na kraju Drugog svetskog rata, kada su SAD atomskim oružjem bombardovale japanske gradove Hirošimu i Nagašaki.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar