U trendu

Naučnici otkrili „Bondove negativce“, delove DNK koje podstiču razvoj raka

VAŠINGTON/LONDON – Naučnici su otkrili delove ekstrahromozomalne DNK (ehDNK), koji se prema njihovim rečima ponašaju kao „Bondovi negativci“, odnosno skriveno potpomažu razvoj raka u organizmu, a ovo otkriće bi moglo da predstavlja prekretnicu u lečenju najagresivnijih tumora.

Prema rečima genetičara sa Stenfordskog univerziteta Hauarda Čanga, delovi ekstrahromozomalne DNK se na neki način odvajaju od hromozoma čoveka i počinju da se ponašaju kao geni koji izazivaju rak, prenosi Gardijan.

Ponašaju se „kao negativci u filmovima o Džejmsu Bondu“, kaže Čang.

„Na početku u filmu vidite razne eksplozije, ubistva i katastrofe i ne znate zašto se dešavaju ili ko je odgovoran za to. Nakon toga se konačno sretnete sa zlotvorom koji stoji iza svega“, slikovito je objasnio Čang.

Naučnici su uočili niz čudnih, neočekivanih pojava, kao što su tumori koji se šire neočekivanom brzinom ili kanceri koji postaju otporni na lekove koji su ranije bili efikasni.

„Konačno smo otkrili šta stoji iza toga: ehDNK,“ zaključio je Čang.

Ovo otkriće može da bude velika prekretnica u lečenju zloćudnih tumora.

„Verujemo da su ovi delovi ekstrahromozomalne DNK odgovorni za veliki broj najozbiljnijih kancera današnjice,“ izjavio je profesor Stenfordskog univerziteta Pol Mišel

Ako blokiramo aktivnosti ovih delova DNK, možemo da blokiramo i širenje raka, zaključio je Mišel.

Ovo prelomno otkriće je deo velikog projekta nazvanog „Veliki izazovi kancera“, iza koga stoje američki Nacionalni institutut za kancer i britanski Institut za istraživanje kancera.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar