U trendu

Naucnici u Argentini otkrili novu vrstu dinosaurusa

BUENOS AJRES – Tim naučnika u Argentini objavio je da je otkrio do sada nepoznatu vrstu divovskog dinosaurusa grabljivca koji je imao ogromnu glavu, ali male ruke za svoju veličinu.

Naučnici su u časopisu Karent bajolodži objavili da su ostaci skeleta ranije nepoznate vrste otkopani u severnoj Patagoniji, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Meraxes gigas, kako su nazvali ovu vrstu dinosaurusa, bio je dugačak oko 11 metara, sa lobanjom dužine oko 1,2 metra, ali su mu ruke bile jedva nešto duže od pola metra.

„Uveren sam da su te proporcionalno male ruke imale neku funkciju. Skelet pokazuje da su imali velike mišiće i potpuno razvijene prsne pojaseve, tako da su ruke bile snažne. Možda su ih koristili za reproduktivne aktivnosti, kao što je držanje ženke tokom parenja ili da se oslone prilikom ustajanja“, izjavio je Huan Kanale, vodeći autor studije, prenosi BBC.

Njegov kolega Peter Makovicki naveo je da su ruke dinosaurusa bile upola kraće od lobanje i da životinja njima nije mogla da dohvati usta i dodao da veruje da je masivna glava ovoj vrsti bila glavno oružje.

Meraxes gigas, nazvan po izmišljenom zmaju iz serije knjiga Igra prestola pripadao je karharodontosaurima, ili gušterima sa zubima nalik onima koje imaju ajkule, a veruje se da su ti gmizavci od četiri tone živeli na Zemlji pre nekih 90-100 miliona godina, navodi BBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar