U trendu

Neandertalci su praktikovali umetnost u pećinama

MADRID – Umetnost u pećini u Španiji stvorio je pračovek pre više od 60.000 godina, potvrdila je danas objavljena studija.

Neandertalci, za koje se dugo smatralo da su nesofisticirani, zaista su slikali stalagmite „prskanjem i duvanjem“ u španskoj pećini Ardales na jugu Španije, piše Gardijan.

Datiranje ukazuje da je ova umetnost stara najmanje 64.800 godina i da je nastala kad savremeni ljudi nisu postojali na kontinentu.

Studija je otkrila da sastav i položaj pigmenata nisu u skladu sa prirodnim procesima, već da su nastali tehnikom prskanja i duvanja, i njihova tekstura se ne podudara sa prirodnim uzorcima iz pećina, što ukazuje na to da pigmenti potiču iz spoljnog izvora.

„Ovo podržava teoriju da su neandertalci dolazili u nekoliko navrata, tokom nekoliko hiljada godina, da obeleže pećinu pigmentima“, rekao je Eriko sa Univerziteta u Bordou.

Nova studija otkriva sve veće dokaze da neandertalci, čija je loza izumrla pre otprilike 40.000 godina, nisu bili grubi rođaci homosapiensa, kako su dugo predstavljani.

U studiji se navodi da pigmenti nisu „umetnost“ u užem smislu reči „već rezultat grafičkog ponašanja sa namerom da se oživi simbolički značaj prostora“.

Pećinske formacije „igrale su fundamentalnu ulogu u simboličkim sistemima nekih neandertalskih zajednica“, ali šta su ti simboli značili, za sada ostaje misterija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.