U trendu

Nebojša Bradić: Smisao pozorišta je utočište kao mesto slobode

BEOGRAD – Promocija knjige „Put do pozorišta“ istaknutog pozorišnog reditelja i bivšeg ministra za kulturu Nebojše Bradića održana je danas u klubu Bitef teatra.

Osnovu Bradićeve (64) knjige predstavljaju tekstovi koje godinama piše za teatrološki magazin „Scena“ i dnevne novine „Politika“, a u njoj je podelio i nekoliko snova koje iznova proživljava, a koji se obično završe u poslednjem trenutku pre nego što bi se desili nemili događaji po njega.

„Snovi čine naše živote veoma živim, kao što to čini i samo pozorište“, poetično se izrazio nagrađivani reditelj, koji je postavio na scenu više od 90 drama, opereta, opera, mjuzikala u Srbiji, regionu i na Balkanu.

Govoreći o svojoj knjizi u izdanju Centra za kulturu obrazovanje i informisanje „Gradac“, svestrani umetnik je pohvalio saradnju sa izdavačem koja je pokrenula ediciju „Raške duhovne svečanosti“.

„Smisao putovanja i takođe smisao pozorišta jeste – utočište, kao mesto slobode“, naglasio je Bradić i dodao da pritom misli da je utočište vezano za bilo koji kulturni prostor – bioskop, koncertnu salu, mesta za festivale, književne večeri.

Direktor Bitef teatra Miloš Latinović, inače književnik i dramaturg, analizirao je novu knjigu autora i naveo da se to delo, „čita u dahu“.

Prema Latinoviću, vrednost knjige je jasna odmah u prvom čitanju, a privlači publiku da se pročita više puta.

Sama knjiga je posvećena dramskim autorima ili piscima romana čija je dela reditelj postavljao na scenu – Henrik Ibzen, Borislav Pekić, Ivo Andrić, Meša Selimović, Čarls Dikens, dok je posebno poglavlje posvetio najvećem dramskom piscu svih vremena – Vilijamu Šekspiru.

Bradić je dugi niz godina bio upravnik Kruševačkog pozorišta, da bi u prestonici bio na čelu Ateljea 212, Narodnog pozorišta i Beogradskog dramskog pozorišta, a takođe je osnovao Beogradski festival igre, Dunav fest i Antika fest.

Dobitnik je prestižne Sterijine nagrade, a najuspešnije su mu predstave „Prokleta avlija“ Ive Andrića, „Derviš i smrt“ Meše Selimovića, „Zlatno runo“ Borislava Pekića, sve u Kruševačkom pozorištu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.