U trendu

Nečista krv premijerno prikazana i u Beogradu

BEOGRAD – Film „Nečista krv – greh predaka“ sinoć je imao bioskopsku premijeru u Beogradu, u rasprodatoj velikoj sali Kombank dvorane, gde su se uz višeminutne ovacije poklonili gledaocima reditelj Milutin Petrović, glumci i članovi ekipe.

Beogradska publika je dugotrajnim aplauzom i uzvicima odobravanja pozdravila Dragana Bjelogrlića, Anđelu Jovanović, Katarinu Radivojević, Dejana Bućina, Feđu Štukana, Vaju Dujović, Aleksandra Ristoskog i druge glumce, kao i producentkinju Snežanu Van Hauvelingen.

Bjelogrlić, kome je juče ukinut pritvor i brani se sa slobode, nakon što je u hotelu u Nišu fizički napao reditelja Predraga Gagu Antonijevića, nije bio na crvenom tepihu među ostatkom ekipe pri dolasku na premijeru.

Kada se ipak pojavio tokom predstavljanja filmske ekipe nakon projekcije, čitava dvorana je ustala i aplaudirala mu.

Petrovićeva drama epohe je zbog velikog interesovanja sinoć prikazana i na tri rasprodate dodatne projekcije u Kombank dvorani i Cinepleks Galeriji Belgrejd.

Film „Nečista krv – greh predaka“ premijerno je prikazan na nedavnom Festivalu evropskog filma Palić, potom je osvojio prvu nagradu na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, a ovih dana je otvorio Dunav film fest u Smederevu i bio je na Filmskim susretima u Nišu.

Van Hauvelingen je rekla agenciji Tanjug da od 26. avgusta kreću prikazivanja filma pored Srbije i u zemljama regiona, kao i za dijasporu u Evropi, a od sredine septembra i u SAD i Kanadi, sa titlovima „tako da su dobrodošli i oni koji ne razumeju srpski jezik“.

„Trudimo se da film dobaci najviše što može, imajući u vidu da ima univerzalnu priču, dosta stranih glumaca i priču o Balkanu kao „Divljem istoku“. Mislim da postoji veza za razumevanje širom Evrope i sveta“, rekla je Van Hauvelingen na crvenom tepihu pred početak filma.

Kako je najavila, predstavljanje „Nečiste krvi – greh predaka“ biće 25. avgusta u Novom Sadu, 26. avgusta u Banja Luci, 27. avgusta u Kragujevcu, 28. avgusta u Vranju i 3. septembra u Beču.

Scenario za „Nečistu krv – greh predaka“ napisao je po motivima dela književnika Bore Stankovića (1876-1927) svojevremeno reditelj Vojslav Nanović (1922-1983), a pošto je njegov zatureni rad nedavno ponovo pronađen, adaptirala ga je Milena Marković.

U filmu Hadži Trifun (Bjelogrlić), ugledni srpski trgovac 1850. godine u Vranju, pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali mu pored njih muke stvaraju složeni odnosi u porodici, pa donosi niz teških odluka koje će kasnije uticati na njegove potomke, junake Stankovićevog romana „Nečista krv“.

Na crvenom tepihu Dujović je rekla agenciji Tanjug da je njena uloga pomoćnice i desne ruke Hadži Trifuna „jedan od najtragičnijih likova“ koje je imala priliku da igra, dok je saradnju sa Bjelogrlićem opisala kao „jako lepu“ i kao veliku čast.

Film je snimila producentska kuća Dis end det, uz podršku Filmskog centra Srbije, Ministarstva kulture Srbije, MEDIA fonda Kreativne Evrope i Delegacije Evropske unije u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.