U trendu

Nedelja finskog filma od 7. aprila u Beogradu

BEOGRAD – Manifestacija „Nedelja finskog filma – Finske priče o ljubavi“, čiji je selektor reditelj Stefan Arsenijević, biće održana od 7. do 11. aprila u Dvorana Kulturnog centra Beograda, najavili su organizatori..

Bijenalnu „Nedelju finskog filma“ organizuje Ambasada Finske u saradnji sa KCB-om i Finskim filmskom fondom a manifestacija se usled pandemije kovid vraća nakon četiri godine pauze, kaže se u saopštenju.

„Sada je pred vama najbolje od najboljeg finske kinematografije u protekle četiri godine. A pregršt je uzbudljivih ostvarenja nastalo u ovom periodu“, naveo je Arsenijević.

Posetioci će moći da vide kontroverzni „Psi ne nose pantalone“ autora.Juke Peke Valkeapaea i „Slepi čovek koji nije želeo da pogleda Titanik“ Temu Nikija, ovenčan nagradom publike na Venecijanskom festivalu.

Tu su i filmovi koji za temu imaju izbeglice „Prvi sneg“ i romantična komedija „Aurora“ Mije Tervo, koja i otvara festival, a u njoj igra Amir Eskandri koji je kao izbeglica iz Irana proveo nekoliko godina dečaštva u izbegličkom kampu u Beogradu.

Kako je najavljeno, „Tove“ rediteljke Zaide Bergrot je biografija Tove Janson, ikone finske kulture, autorke romana i stripova o dečijim junacima Muminima, koji govori o „o seksualnim i društvenim slobodama, biseksualnom ljubavnom trouglu koji je doprineo nastanku čuvenih bajkovitih junaka“.

U okviru „nedelje finskog filma“ publika KCB-a će moći pogledati i ansambl film „Igre među prijateljima“ Jeni Toivoniemi, toplu dramu „Šumski div“ Vile Jankerija i uvrnuti finski humor u „Čeličnim damama“ Pamele Tole.

„U centru svih ovih različitih filmova je ljubav, u najrazličitijim oblicima i formama: mladalačka, zakasnela, lezbijska, sadomazohistička, nepokolebljiva, nemoguća, neočekivana, neuhvatljiva… Budite otvoreni i spremni na iznenađenja“, poručio je Arsenijević.

Kako je najavljeno, gosti manifestacije biće Eskandri, Jankeri i šefica Međunarodnog odelujenja Finskog filmskog fonda.Jana Puskala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar