U trendu

Nedelja književnosti na Kaleidoskopu kulture od 18. do 23.09

NOVI SAD – Treća nedelja Kaleidoskopa kulture – Nedelja književnosti – trajaće od 18. do 23. septembra na u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, a u okviru nje će se susresti brojni domaći i evropski autori iz čak osam zemalja, saopšteno je danas iz direkcije ove manifestacije.

Kako je najavila direkcija Kaleidoskopa, Rambo Amadeus, Svetislav Basara, Kralj Čačka, Marta Đido, Maša Dabić i Filip Grujić samo su neka od imena koja će obeležiti predstojeći mini književni festival “Podgrađe Booktown“, koji će se održati 18. i 19. septembra.

Dvostruki dobitnik NIN-ove nagrade i pisac prevođen na brojne svetske jezike Svetislav Basara predstaviće se novosadskoj publici u okviru programa “Krug laureata“ već prve večeri, kada će gde će takođe nastupiti “srpski Tom Vejts“, kantautor Kralj Čačka.

Prve večeri mini književnog festivala na različitim lokacijama u Podgrađu biće realizovana i “Noć književnosti“, koja je u okviru prošlog Kaleidoskopa kulture prvi put organizovana u Srbiji kao manifestacija koja se godinama priređuje u velikim evropskim gradovima.

Drugo izdanje ove manifestacije u Srbiji predstaviće autore iz osam evropskih zemalja: Aleš Čar (Slovenija), Tom Šulc (Nemačka), Marta Đido (Poljska), Frank Buis (Francuska), Žak Rišar (Belgija), Judit Sanislo (Mađarska), Nadija Teranova (Italija) i Maša Dabić (Austrija).

Muzičar Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus, na književni festival donosi svoje “Večeri glomazne poezije“ (19. septembra), kada prostor dobijaju i mladi autori poput dobitnika Sterijine i Mihizove nagrade Filipa Grujića.

Manifestaciju “Podgrađe Booktown“ zatvoriće predstava “Udarna vest”, autorski projekat Minje Bogavac i Marka Grubića, koja se bavi fenomenologijom medija masovnih komunikacija u savremenom društvu.

Oba dana mini književni festival otvoriće Novosadska razmena knjiga na parkingu kod Vojne bolnice, gde će biti realizovan i program “Filmovane knjige“: “Džulijet“ po romanu Nika Hornbija i “Gde si nestala, Bernadeta?“ po romanu Marije Sempl.

Od 20. septembra, u okviru Nedelje književnosti programi će biti realizovani u tri kulturne stanice, na Novom mestu, na Detelinari i u knjižari “Bulevar Books“.

U Kulturnoj stanici Bukovac će 20. septembra biti održana nova panel diskusija “Fabuloze“, dok je treća diskusija planirana za 21. septembar u knjižari Bulevar Books.

Projekat Milana Tripkovića “Urbani simboli i signali: paralelni svetovi Novog Sada”, jedan od 30 odabranih projekata lokalne scene na konkursu za Kaleidoskop kulture, biće realizovan 22. septembra na Novom mestu na Detelinari.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.