U trendu

Nela Mihailović u četvrtak prima nagradu “Ljubinka Bobić“

BEOGRAD – Dvostruka proslava čeka hit predstavu “Balkanski špijun” sa dva važna povoda – sutra će se obeležiti jubilarno, 50. izvođenje, dok će odmah sledeće veče u četvrtak glumica Nela Mihailović na Velikoj sceni primiti nagradu “Ljubinka Bobić” za ulogu u tom komadu.
Kultna tragikomedija “Balkanski špijun” po tekstu Dušana Kovačevića, u režiji Tatjane Mandić Rigonat, u novom scenskom čitanju godinama je postigla apsolutni trijumf kod publike i kritike, uz osvojene mnoge nagrade, a karte su za predstavu uvek rasprodate nedeljama unapred.
Ljubomir Bandović tumači paranoični lik Ilije Čvorovića, čoveka koji živi i deluje po svom principu, a koji mu govori da je sve suprotno od onoga što izgleda da jeste.

Njegova supruga Danica Čvorović je Nela Mihailović, dok brata Đuru, a u ovoj verziji sestru bliznakinju igra Dušanka Stojanović Glid.
Ćerku Sonju tumači Katarina Marković, uloga podstanara Petra Jakovljevića poverena je Milutinu Miloševiću, a radio-spikerku igra Vanja Milačić.
U nemim filmskim scenama, koje je realizovao Dejan Stojanović na video bimu, uz montažu Jelene Tvrdišić, pojavljuju se Boris Komnenić, Branko Vidaković, Vjera Mujović, Olja Bećković, Aleksandra Kolarov, Dunja Kostić i Nemanja Konstantinović.
Proces rada na predstavi bio je zasnovan na drami koja je manje poznata od scenarija, a veoma se razlikuje i od legendarnog filma u režiji Dušana Kovačevića i Božidara Nikolića iz 1984. godine.
U četvrtak 15. aprila, posle izvođenja velikog komada, dramskoj umetnici Neli Mihailović, za ulogu Danice, biće uručena bijenalna glumačka Nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije – “Ljubinka Bobić” za 2019. godinu.
Nagrada je ustanovljena 2005. godine, u znak sećanja na čuvenu glumicu, poznatu po retkim sposobnostima da ulogu oplemeni uzbudljivim detaljima, da igri obezbedi elemente novog na planu pokreta, mimike i dikcije, na polju komičkog i komedije uopšte.
Na svečanosti će govoriti upravnica Narodnog pozorišta u Beogradu Ivana Vujić, član predsedništva UDUS-a Nebojša Ilić i predsednica žirija Dragana Varagić.
U fokusu nove verzije Kovačevićeve drame, premijerno izvedene 1. oktobra 2018. godine na sceni “Raša Plaović”, nalazi se tema društvene paranoje, medijska propaganda, proizvodnja straha i neprijatelja, sve što je u nju dodato je dokumentarna građa iz raznih srpskih medija, a svaki lik predstavlja paradigmu određenih stanja, profila, tendencija.
Autorsku ekipu čine još – kompozitor Irena Popović Dragović, scenograf Branko Hojnik, kostimograf Ivana Vasić, dok je za scenski pokret zadužena Anđelija Todorović.
U predstavi učestvuju i muzičari – Vladimir Gurbaj (klarinet), Elio Rigonat (gitara), Ivan Mirković (harmonika) i Relja Derbogosijan (bubanj).
“Balkanski špijun” je učestvovao na jednom revijalnom (Dubrovačke ljetne igre) i devet takmičarskih festivala u zemlji i regionu: “Dani Zorana Radmilovića” (Zaječar), “Teatar na raskršću” (Niš), “Dani komedije” (Jagodina), “Dani Milivoja Živanovića” (Požarevac), “Pozorišno proleće” (Šabac), “Nušićevi dani” (Smederevo), “Međunarodni festival malih scena” (Rijeka), “Dani satire Fadila Hadžića” (Zagreb) i “Teatar u jednom dejstvu” (Mladenovac), a osvojio je 13 pretežno glumačkih nagrada na tim smotrama.
Predstava je sa velikim uspehom gostovala i u Valjevu, Beču, Čačku, Ljubljani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar