U trendu

Neli Mihailović uručena glumačka Nagrada Ljubinka Bobić

BEOGRAD – Bijenalna glumačka Nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije – „Ljubinka Bobić“ za 2019. godinu, uručena je juče prvakinji Drame Narodnog pozorišta Neli Mihailović.

Na svečanosti, održanoj na Velikoj sceni posle izvođenja predstave „Balkanski špijun“, priznanje, koje joj je pripalo za ulogu Danice u tom komadu, po tekstu Dušana Kovačevića, u režiji i dramaturgiji Tatjane Mandić Rigonat, primila je iz ruku predsednice žirija, dramske umetnice Dragane Varagić, saopštilo je Narodno pozorište.

Posle višeminutnih burnih aplauza i ovacija oduševljene publike, prisutnima se obratila upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić koja je podsetila da Nela Mihailović pripada izuzetnoj klasi profesora Vladimira Jevtovića.

„Nela je, a to je nešto što je jedinstveno, uspela da ostane moralan, vredan, etičan, iskren čovek, radeći jako mnogo u pozorištu, na filmu i televiziji. To je jedan skoro nemoguć potez i nemoguć čin…Ja se duboko klanjam našoj prvakinji Neli Mihailović što je uspela da u sebi sačuva dobro, etiku, moral, poštenje“, rekla je, između ostalog, Ivana Vujić koja je slavljenici uručila buket cveća.

U ime Udruženja dramskih umetnika Srbije govorio je glumac Nebojša Ilić koji je podsetio da je Nagrada „Ljubinka Bobić” ustanovljena 2005. godine, u znak sećanja na znamenitu glumicu – znamenitu po sposobnostima da ulogu oplemeni uzbudljivim detaljima, da igri obezbedi elemente novog na planu pokreta, mimike i dikcije, na polju komičkog i komedije uopšte.

Nagrada se dodeljuje svake druge godine glumici ili glumcu za ulogu koja mora biti tragalačka, inovativna i koja se može označiti kao sasvim nova smernica glumačkog izraza na polju komedije.

Ilić je kazao da se priznanje sastoji od plakete u bronzi, sa likom Ljubinke Bobić, od unikatne diplome na pergamentu i novčanog iznosa.
U konkurenciji za nagradu bilo je ukupno 17 glumačkih ostvarenja realizovanih u periodu od 1. septembra 2017. do 31. avgusta 2019. godine.

U obrazloženju žirija ocenjeno je da Nela Mihailović u svoje tkanje lika Danice „upakovala optimizam, vitalnost, empatiju i neupitnu ljubav prema ljudima“.

„U ovoj scenskoj verziji Balkanskog špijuna, i Danica, poput njenog muža Ilije, postaje heroina ovog vremena preživljavanja i žrtve ideala… Suptilna sredstva koja je koristila u kreiranju lika potvrdili su, s jedne strane, nespornu scensku harizmu Nele Mihailović, ali, s druge strane i izuzetnu scensku inteligenciju koja se emanira, pre svega, kao savršeni osećaj za meru. A taj osećaj proizilazi iz suštinskog prepoznavanja slojevitosti i karaktera u kontekstu situacije i što je još važnije iz moći da se ta kompleksnost lika prenese na scenu na uzbudljiv i dramski efektan način…“, navedeno je u obrazloženju žirija.

Pozdravljena gromoglasnim aplauzom publike i kolega na sceni, Nela Mihailović je kazala da je ogromna čast i zadovoljstvo dobiti jednu ovakvu nagradu koja nosi ime velike glumice Ljubinke Bobić.

„Kažu da se veličina i vrednost nagrade ogleda, pre svega, u imenu te nagrade. Ljubinku su zvali kraljica smeh, a smeh je lekovita hrana za srce i dušu. Ako sam vam večeras svojom igrom podarila makar zalogaj te hrane, onda sam ja zaista srećna“, istakla je priznata dramska umetnica koja je od premijere predstave, 1. oktobra 2018. godine, za ulogu Danice osvojila ukupno sedam nagrada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar