U trendu

Nemačka trupa „TanzMainz“ gostovaće sutra u JDP-u kao deo programa 20. BFI

BEOGRAD – Predstava „Obećanje“ nemačke trupe „TanzMainz“ iz grada Majnc, gostovaće sutra veče u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u okviru 20. izdanja Beogradskog festivala igre.

Premijerni komad za domaću publiku biće izveden kao pretposlednja predstava na jubilarnoj 20. ediciji BFI, u koreografiji čuvene izraelske umetnice Šeron Ejal.

Festival će biti zatvoren 13. aprila drugim izvođenjem spektala “Dvostruko ubistvo – Klovnovi ispravka” (prvo igranje je 12.04.), britanske Kompanije Hofeša Šehtera iz Londona, na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum u Zemunu.

Šeron Ejal je međunarodno priznata koreografkinja koja od ansambla zahteva izvanrednost u igri, uz kombinaciju baletske tehnike sa elektronskom muzikom.

Svetska premijera ovog komada od 50 minuta je održana u nemačkom pozorištu „Staatstheater Mainz“ 2021. godine.

Igrači su – Amber Pansters, Maasa Sakano, Marija Slavec, Zakari Čant, Fin Lakeberg, Kornelius Mikel, Mati Tauru.

Komad „Obećanje“ je treća svetska premijera koreografkinje Ejal za trupu „TanzMainz“, kojom nastavlja da razvija svoje virtuozne veštine.

Grupa ljudi na sceni je suštinski međusobno povezana, delujući često kao jedno telo, likovi u mračnom svetu su prepušteni na milost i nemilost jedni drugima – zatvorenost i ljubav, bliskost i čežnja, ekstaza i usamljenost – sve kao da se zamagljuje, a ipak se jasno uočava u dragocenim kratkim trenucima, ukratko bi se mogla opisati nova predstava.

Predstava „Obećanje“ je kao san, skoro nestvarne slike nestaju brzo kao što su i nastale, urezavši se u mozak gledaoca, a tih 50 minuta je kao pogled na večnost.

Igračica i koreografkinja Šaron Ejal, rodom iz Jerusalima, igrala je sa Kompanijom Batševa od 1990. do 2008. godine, i počela je da stvara komade u okviru projekta „Batševini igrači kreiraju“.

Radila je kao saradnik umetničkog direktora ove trupe (2003-2004) i kao stalni koreograf kompanije (2005-2012). Tokom 2009. godine, počela je da stvara koreografije za trupe širom sveta: „Killer Pig“ (2009) i „Corps de Walk“ (2011) za „Carte Blanće“ iz Norveške, „Too Beaucoup“ (2011) za „Hubbard Street Dance“ iz Čikaga i „Plafona“ (2012) za Kompaniju igre iz Oldenburga (Nemačka).

Trupu „L-E-V“ Ejal je osnovala 2013. godine, zajedno sa svojim dugogodišnjim saradnikom Gajom Beharom sa kim je postigla uspeh njihovog komada „Crno bez naslova” za Kompaniju igre Opere Geteborga (Švedska).

Šaron Ejal je dobitnica mnogih priznanja – Nagrada Ministarstva kulture Izraela (2004) za mlade stvaraoce, „Landau“ za scenske umetnosti (2009) i titula Izabranog umetnika Fondacije za kulturnu izuzetnost Izraela (2008). Njeni komadi su sa uspehom izvođeni na Beogradskom festivalu igre, a 2017. godine joj je uručena prestižna Nagrada „Jovan Ćirilov“.

„TanzMainz“ je kompanija savremene igre pri Državnom teatru u Majncu (Nemačka).

Od 2014. godine, ovaj ansambl sa 22 igrača i produkcijski tim, predvodi Hone Dorman. Originalne radove za TanzMainz potpisuju Gaj Vajcman, Roni Haver, Šaron Ejal, Gaj Behar, Gaj Nader, Marija Kampos, Koen Avgustinen, Rosalba Tores Guero, Danijel Desnoje, Hoze Navas, Roj Asaf, Viktor Kihada.

Autorski tim predstave „Obećanje“ čine još – saradnik kreatora Gai Behar, kompozitor muzike Ori Lićtik, dizajner kostima – Rebeka Hajting, dizajner scene i svetla Alon Koen, saradnik koreografa Keren Luri Pardes, postavka scene i zvuka – Luka Kurk, postavka svetla – Dominik Hager.

Takođe, u ekipi su i direktor proba Natalia Rodina, direktor trupe Hone Dorman, menadžer produkcije Lisa Beser, saradnik direktora Julia Kraus, menadžer scene Metju Tusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.