U trendu

Nenad Jezdić prvi dobitnik nagrade „Mija Aleksić“

BEOGRAD – Dani Mije Aleksića biće održani od 26. do 30. septembra u Gornjem Milanovcu, u čast velikana srpskog glumišta, a Upravni odbor Kultrunog centra Gornji Milanovac ustanovio je nagradu „Mija Aleksić – biti glumac“ koja je pripala glumcu Nenadu Jezdiću.

Jezdić je prvi laureat priznanja za izuzetan doprinos umetnosti glume, a u obrazloženju je navedeno da je „snažnim i jedinstvenim glumačkim izrazom i istančanim glumačkim sluhom učinio da moćna vojska likova, koje je tumačio, lako osvoji publiku i dočara joj svet u kojem ti likovi obitavaju“.

„Majstorski vladajući scenskim pokretom, silovitom glumačkom energijom, duhovitošću i neobičnim davanjem, pokazuje nam put kojim glumac treba da korača. Raznovrsnim dijapazonom uloga i velikim stvaralačkim opusom na filmu, u pozorištu i na televiziji, Jezdić je zaslužio da ponese ovogodišnju nagradu za izuzetan doprinos umetnosti glume“, navadeno je u obrazloženju.

Jezdiću će nagrada biti uručena na otvaranju manifestacije „Dani Mije Aleksića“ koju organizuju Opština Gornji MIlanovac i Kulturni centar Gornji Milanovac u čast umetnika koji je rođen pre 95 godina u Gornjoj Crnući (opština Gornji Milanovac).

Nakon uručenja nagrade ansambl Narodnog pozorišta u Beogradu izvešće komad „Sirano“ Edmona Rostana u režiji Ivana Vukovića, a biće priređena i izložba „Mija Aleksić – biti glumac“.

Direktor Kulturnog centra Dragan Arsić i urednik programa Boban Stefanović najavili su na današnjoj konferenciji za novinare i balet „Ko to tamo peva“ u koreografiji i režiji Staše Zurovca i izvođenju ansambla Narodnog pozorišta iz Beograda, monodramu „Svetozar Treći“ Ivana Perkovića, projekciju restauriranih kopija filmskih klasika „Maratonci trče počasni krug“ i „Skupljači perja“.

Biće organizovani i razgovori o Sterijinom pozorju, Filmskim susretima u Nišu, Danima komedije u Jagodini, filmskoj kritici i filmskoj i TV produkciji, otvorena izložba „Pozorište u fotografskoj umetnosti“, Marija Vulić će održati radionicu animiranog filma, a Ivan Jevtović radionicu glume.

Sin MIje Aleksića, Velibor Aleksić rekao je da je čast što će njegov otac dobiti manifestaciju i to u mestu gde je rođen, a takođe je pohvalio ideju da na otvaranju nastupi ansambal nacionalnog teatra koji je bio Mijina matična kuća i to sa komadom u kome je on svojevremeno igrao naslovnu ulogu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.