U trendu

Nenadu Šaponji književna nagrada „Moma Dimić“

BEOGRAD – Književna nagrada „Moma Dimić“ pripala je novosadskom kniževniku Nenadu Šaponji za knjigu „A Brisel se da prehodati lako“, u izdanju kuće Sajnos, saopštila je danas Biblioteka grada Beograda.

Članovi žirija Jasmina Ninkov, Živka Maričić, Slađana Ilić, Sanja Milić i predsednik Mihajlo Pantić, u obrazloženju navode da „Šaponjina knjiga predstavlja konceptualno jasno komponovanu zbirku jezički inventivnih, mikroskopski preciznih izveštaja sa putovanja po daljem i bližem svetu, od Indije do Novog Sada, od Pekinga do Zubinog potoka i tako redom“.

„Šaponja, po unutarnjoj vokaciji ponajpre pesnik, knjigom ‘A Brisel se da prehodati’ lako svrstava se u red novih putopisaca u srpskoj književnosti koji, upravo kao i Dimić, pisac čije ime ova nagrada nosi, na tragu najboljih učinaka nacionalne putopisne tradicije, putovanje shvata kao traganje za samoidentifikacijom…“, navodi žiri.

Šaponji je nagradu uručio predsednik opštine Sotot Živorad Milosavljević u okviru 25. manifestacije „Dani Milovana Vidakovića“, održane 7. i 12. jula u organizaciji Biblioteke grada Beograda, odeljenja Biblioteke ‘„Milovan Vidaković“, opštine Sopot i Crkvene opštine Nemenikuće.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.