U trendu

Neobična prepiska

Roman neobičnog naslova "Udruženje ljubitelja knjige i pite ljuskuše" autorsko je delo dvojca Meri En Šafer i Eni Berouz koji je za kratko vreme pronašao svoj put do čitalačke publike pretvarajući zajednički prvenac u bestseler u mnogim zemljama. Šaferova i Berouzova nisu samo koleginice po peru koje su satkale ovu priču koja tera i na suze i na smeh. One su i rođake pošto je Barouzova, inače po zanimanju pisac dečijih romana, sestričina Meri En Šafer, lektorke i bibliotekarke po zanimanju, koja nažalost nije dočekala objavljivanje romana, budući da je 2008. godine preminula.
Ugledni britanski kritičari su po pitanju ovog romana bili gotovo jednoglasni – knjiga koja izaziva vrtoglavicu, radost i tugu. I nema sumnje da se domaća publika u to i sama ne uveri. Radnja romana smeštena je u London koji se oporavlja od posledica Drugog svetskog rata, u kojem glavna junakinja, Džulijet Ešton, pokušava da izađe iz stvaralačke krize, tražeći temu za svoju sledeću knjigu. Taman kada je mislila da će morati zauvek da se pomiri sa nedostatkom inspiracije, pronalazi je, i to u pismu jednog čoveka kojeg nikada nije upoznala, rođenog na Gernziju, britanskom ostrvu koje su svojevremeno okupirali Nemci.
Kroz neobičnu prepisku koja će potom uslediti između njih dvoje, Džulijet će biti uvučena u još neobičniji svet Udruženja ljubitelja knjige i pite ljuskuše, književnog kluba koji je nastavio da postoji i po završetku rata tokom kojeg je osnovan, ali samo kao alibi za sakrivanje članova od racije i hapšenja. Prevodilac je Dubravka Srećković-Divković.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.