U trendu

Neobično, otkačeno, zanimljivo

Kada se pomene književnost Latinske Amerike, prve asocijacije neretko budu Markes, Borhes, Vargas Ljosa… Savremenu latinskoameričku prozu, međutim, pišu mnogobrojni autori i ona se razvija u različitim pravcima. Kod nas je nedavno objavljena veoma zanimljiva zbirka priča autora iz Latinske Amerike pod naslovom "Otkačene priče Latinske Amerike", koju si priredili i priče za nju preveli Branko Anđić i Ljiljana Popović-Anđić.
"Otkačenost" iz naslova ogleda se u ovoj zbirci na dva načina. Neke od priča su zaista neobične, dok su druge jednostavno različite od glavnotokovske književnosti – otišle su onamo kuda su autore odveli njihova mašta i interesovanja, pa gde god to bilo – nisu nužno vezane, bilo po motivima, bilo po mestu zbivanja, čak ni za samu Latinsku Ameriku. I tako je ova zbirka skup nesvakidašnjih priča, veoma šarolikih i svakako veoma zanimljivih.
U "Otkačenim pričama Latinske Amerike" zastupljeni su kako nešto stariji autori, poput Huana Hose Areole, Pedra Orgambide, Virhilio Pinjere, tako i mnogobrojni mlađi autori (njih dvadeset devet). Zbirka nije pravljena kao antologija niti predstavlja presek savremene latinskoameričke književnosti, autori ni geografski nisu ravnomerno zastupljeni; to je jednostavno skup priča i autora koji su priređivačima bili zanimljivi i među kojima će se, zbog šarolikosti, za svakog čitaoca naći po nešto.
Bilo bi nemoguće u ovakvom članku opisati svaku priču, čak bi i nabrajanje naslova i imena autora bilo besmisleno (34 autora i isto toliko priča). Neki od autora pišu ne neuobičajen način o uobičajenim temama, kao što su otuđenost, egzistencijalizam, emancipacija žena, socijalna beda, utopija, a neki idu prilično daleko, poigravaju se SF motivima, ima i horor-alegorija, futuristička burleska, vrlo daleko otišle pornografije, jedan od likova svojoj dragoj skida zvezde, drugi preko izmeta predviđa budućnost… Ideja ima koliko i autora, a granice praktično ne postoje.
Ukoliko ste raspoloženi za zbirku krajnje neobičnih, a opet sasvim razumljivih i pitko napisanih priča (nema nikakvih "ja ću ovo da zakomplikujem toliko da me niko živ neće razumeti, pa ću tako da ispadnem mnogo pametan" iživljavanja) – "Otkačene priče Latinske Amerike" mogle bi da budu odličan izbor.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.