U trendu

Nik Kejv sinoć na Egzitu

NOVI SAD – Čuveni australijski muzičar Nik Kejv i njegov bend “The Bad Seeds” održali su sinoć višeslojan dvočasovni koncert na Glavnoj bini u Novom Sadu u okviru Exit festivala.

Prošlo je punih 5 godina od poslednjeg susreta Kejva i srpske publike, ta ljubav traje neprekidno decenijama, a veliki muzičar je naizgled lako nekoliko puta rasprodao Beogradsku (Štark) Arenu.

Bilo je u planu da održi samostalan koncert upravo na istom gigantskom mestu 2020. i 2021. godine, ali je oba puta svetska turneja odložena, odnosno sad već je i otkazan beogradski nastup zbog pandemije korona virusa.

Veoma emotivan koncert druge noći Exit festivala Nik Kejv je započeo kompozicijom “Get Ready for Love”, na čitavu euforiju koja je nastala čim je umetnik kročio na veliku pozornicu.

Repertoar je imao svoj redosled, tako da su se nizale numere bogate karijere sa bendom „The Bad Seeds“ od nastanka 1984. godine – “Jubilee Street”, “Bright Horses”, melanholije “I Need You”, “Waiting for You” ili “Carnage” (naslov stvoren u saradnji sa kolegom Vorenom Elisom, sa kim ima posebne svetske turneje).
Iznenada, jedan od fanova iz prvih redova pokazao je Kejvu neku košulju.

Muzičar je pogledao zbunjeno i onda sa osmehom rekao: „Vidi, pa ovo je moja košulja. Neverovatno. Sećam se jako dobro tog koncerta, bilo je sjajno. Kako si ti? Drago mi je da te vidim i što čuvaš moju košulju“.

Nanizao je dalje Kejv svoj raskošni opus mračnih tonova u delima “Tupelo”, “Red Right Hand”, posebno čuvenu „murder ballad“ (specifična odrednica za žanr tragične lirike, prema njihovom istoimenom albumu iz 1996) – “Henry Lee”.
Nakon pesme “The Mercy Seat”, alternativni gotik art post-pank rok umetnik okrenuo se kompoziciji “Higgs Boson Blues”.

Muzičar je sa fanovima delio sve dobro i loše, kroz stihove daljih pesama “City of Refuge” ili “White Elephant” (takođe saradnja sa Vorenom Elisom) gde dominiraju teme smrti, religije, ljubavi, patnje, nasilja.

Tada je izveo još jednu osobu iz Fan pita, ovog puta momka i to baš na scenu, da zajedno u duetu, kao da su ravnopravne kolege, pevaju zagrljeni.

Iako festivalski nastupi traju kraće, prosečno oko 75 minuta, Nik Kejv ne ume, ne želi i neće da se tako kratko zadrži na sceni, tako da je svirao skoro dvostruko duže, putem izbora pesama sa čak 17 studijskih albuma kroz 40 godina karijere.

Izašli su na bis, što je tek retko na festivalima, na čelu sa svojim muzičkim i duhovnim vođom, bend „The Bad Seeds“ je izveo hit “Into My Arms”, “Vortex” i za sam kraj “Ghosteen Speaks”, numera sa poslednjeg albuma „Ghosteen“ (2019), posvećena prvom preminulom sinu Nika Kejva.

Nakon skoro 140 minuta, eksperimentalni garažni roker je spustio zavesu, duže se opraštajući od Exita i vernih ljubitelja njegove muzike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.