U trendu

Nikolić: „Grand hotel“ pokazuje ose oko kojih oscilira čovek

BEOGRAD – Nesvakidašnji savremeni plesni komad „Grand hotel“ u koreografiji Aleksandra Ilića i režiji Aleksandra Nikolića, biće večeras premijerno izveden na sceni zemunskog pozorišta Madlenianum, a reditelj za Tanjug kaže da predstava pokazuje ose oko kojih oscilira savremeni čovek.

U najavi premijere iz Madlenianuma su poručili da komad ne prati radnju istoimenog filma, već se bavi specifičnim vremenom, preispitivanjem likova zatvorenih u prostoru jednog hotela, zatečenih u situaciji koje smo i sami bili svedoci i „akteri“ tokom dana izolacije.

Aleksandar Nikolić je imao veliki uspeh sa postavljanjem mjuzikla „Ljubav i moda“ na sceni Madlenianuma.

Publika je uživala u eksapističkoj fantaziji estetike romantične ljubavi šesdesetih godina prošlog veka.

Sada Nikolić, napominje da je u Madlenianumu postavio potpuno drugačiju predstavu koja donosi specijalni pogled na dve ose u kojima oscilira savremeni čovek.

„Naslov predstave „Grand hotel“ sugeriše da smo svi samo gosti u našim životima. Mi u naše živote-hotele dolazimo, odlazimo i ništa se više ne dešava. Dok smo „gosti“ u životima osciliramo između večne svetlosti i crne rupe koje simbolizuju veliki optimizam i veliki pesimizam. Crna rupa je dokaziva svim naukama koje je čovek razvio kao što su matematika ili astro fizika i njoj svetlost ne može da pobegne. Zar to nije pesimistički pogled na svet“, kazao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, s druge strane večitu svetlost ne možemo nikako da dokažemo, ali nam je očajnički potrebno da je osetimo i shvatimo.

„Predstava „Grand Hotel“ osvetljava različite ljude. Oni koji su bliži crnoj rupi imaju negativne i surove postovke, asuprotno tome, svi koji gravitiraju večitoj svetlosti predstavljaju dobro“, kaže Nikolić.

Cenjeni reditelj naglašava da je jezik predstave veoma komlikovan.

„Dramski naturalizam, opera i mjuzikl su moje udobno polje delovanja. Sada sam zašao u hibridni okvir pozorišta. „Grand hotel“ je dominantno plesna predstava, ali imamo i govorne tekstove. Aleksandar Ilić i ja smo učili jedan drugog različitim pozorišnim jezicima i verujem da smo napravili uzbudljivu predstavu“, kazao je Nikolić.

Nakon večerašnje premijere u 19 časova na sceni zemunske Opere i teatra „Madlenijanum“, prva repriza predstave „Grand hotel“ zakazana je za 16. april u isto vreme.

Muziku za predstavu je uradila Ana Krstajić, scenografiju Žorž Draušnik, a kostim Aleksandra Karović.

Igraju Mojca Majcen (Slovenija), Branko Mitrović (BiH), Jakša Filipovac (Srbija) i Ognjen Vučinić (Hrvatska).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.