Nikolov-Ivanović Undektet i Anri Teksje na otvaranju BDŽF

BEOGRAD – Svečano otvaranje 35. Beogradskog džez festivala zakazano je za utorak, 22. oktobar u Velikoj sali Doma omladine Beograda, uz dupli program u okviru kojeg će nastupiti Nikolov-Ivanović Undektet sa Mažik Malikom i Anri Teksje sa projektom Sand Woman, najavili su iz DOB.

U prvom delu večeri srpsko-internacionalni sastav Nikolov-Ivanović Undektet, sa Mažik Malikom , značajnim predstavnikom srednje džez generacije iz Francuske kao specijalnim gostom, izvešće posebno pripremljen program za ovu priliku.

Potom nastupa velikan francuske scene, čiji rad je otvorio vrata mnogim tamošnjim savremenim autorima, Anri Teksje sa projektom Sand Woman.

U najavi koncerta iz DOB piše da je „Nikolov-Ivanović Undectet jedan je od najambicioznijih poduhvata u celokupnoj istoriji džeza sa ovih prostora“.

Projekat udružuje talente Vladimira Nikolova i Srđana Ivanovića sa devetoro vrhunskih muzičara iz nekoliko evropskih zemalja.

Za prvi album, „Artistry in Broken Rhythm“ autori su početnu inspiraciju našli u delima Stena Kentona i Majlsa Dejvisa, izgrađujući na tim impulsima moderno orkestriranu muziku visokog intenziteta i duboke emocije, u bojama i ritmovima raznih kontinenata, od Njujorka do Balkana.

Seme projekta posejano je sredinom prošle decenije u Holandiji, gde su Nikolov i Ivanović studirali, a naslovna numera Vladimira Nikolova „Artistry in Broken Rhythm“ dobila je nagradu Silesian Jaž Festivala u Katovicama, 2016. godine.

Takođe, proleća ove godine zauzeli su drugo mesto na Made in New York Jaž Competition – u žiriju ovog međunarodnog konkursa bili su Rendi Breker, Leni Vajt i Majk Stern.

Na otvaranju 35. Beogradskog džez festivala Nikolov-Ivanović Undectet premijerno će izvesti program sa njihovog drugog albuma Frame and Curiosity, koji će biti objavljen uoči manifestacije.

Specijalan gost sastava na koncertu u Beogradu je francuski flautista Mažik Malik.

Kontrabasista i kompozitor Anri Teksje jedan je od najbitnijih umetnika u istoriji francuskog džeza, kao i glavnih arhitekata evropskog puta u džez.

Njegov kvintet iz šezdesetih godina prošlog veka smatra se jednim od prvih free džez sastava u Francuskoj.

Osim otvorenosti prema različitim aspektima džez žanra, Teksje pokazuje interesovanje i prema svetskoj muzici, a poseban deo u srcu ima za Balkan.

Nekoliko njegovih albuma nazvano je po gradovima bivše Jugoslavije, a vredi se nadati da će, posle nastupa na otvaranju manifestacije, tom nizu dodati i Beograd.

Iako već u ozbiljnim godinama, muzici i dalje pristupa sa energijom mladića – na festivalu ćemo čuti njegovo aktuelno ostvarenje „Sand Woman“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.