U trendu

Niš: Otvorena izložba o Mihajlu Pupinu u Istorijskom arhivu

NIŠ – Izložba „Mihajlo Pupin: život i delo“ otvorena je u Istorijskom arhivu u Nišu u realizaciji PTT muzeja u Beogradu, Istorijskog arhiva Niš i Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat i trajaće do 14. avgusta.

Postavka se sastoji od izložbenih panoa koji sažeto prikazuju Pupinov život od rođenja do smrti u Americi, originalnih pisama Nikole Tesle o ovom naučniku upućena jugoslovenskom konzulu u Njujorku Radoju Jankoviću, kao i Pupinovo pismo inženjeru Cvetanoviću, u kojem mu se on zahvaljuje na jednoj pošiljci.

„Izložba o Pupinu je izložba o čoveku čiji je život najlepša priča o radu, upornosti, istrajnosti i uspehu, izložba koja će nas podsetiti na poznate činjenice, ali na kojoj možete videti i pisma koja će baciti novu svetlost na već postojeća saznanja“, navela je direktorka Arhiva Snežana Radović.

Teslina pisma, koja su izazvala veliko internacionalno medijsko interesovanje kada su objavljena, predstavljaju eksponate od posebnog značaja – u njima Tesla brižno obrazlaže svoj pogled na Pupinovu bolest, a reči u njima opovrgavaju poznatu priču kako su Teslu molili da Pupina poseti u bolnici.

„Istorijski arhiv Niša je izuzetna institucija koju vode izuzetni stručnjaci. Zahvalni smo na njihovoj podršci i na projektima koje smo do sada zajedno realizovali. Upravo zbog toga smo odlučili da ova pisma prvi put van Adligata i van Beograda prikažemo upravo niškoj publici“, istakao je ovom prilikom predsednik Adligata Viktor Lažić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.