Nišvil džez festival sutra slavi Svetski dan džeza

NIŠ – Muzička manifestacija Nišvill džez festival će i ove godine tradicionalno obeležiti Svetski dan džeza koji se slavi širom planete 30. aprila, i tako će sutra organizovati program na bini ispred Nišville Džez muzeja u čuvenoj niškoj Tvrđavi, saopštila je direkcija festivala.
Za jubilarni deseti “International Jaž Day” kao deo velike svetske proslave Unesko i Džez instituta „Herbi Henkok“, nastupiće dva džez sastava – “Rojaze Nišville Jaž Band” i “Takeshi & Friends”.

Sastav “Rojaze” čini osmoro mladih muzičara, učesnika međunarodnog projekta Srbije, Francuske i Belgije, a drugi bend “Takeshi” predvodi japanski gitarista Takeši Suda, uz pratnju značajnih niških džez muzičara.
Ljubitelji kvalitetnog džeza moći će da prate ta dva nastupa uživo putem direktnog prenosa na internetu, preko Nišville televizije onlajn
U slučaju padavina, muzički program će se održati u holu muzeja sa postavkom instrumenata.
Tokom ovog programa biće promovisana i knjiga “Teme o džezu” poznatog džez publiciste iz Niša Aleksandra Radovanovića (izdanje Niški kulturni centar), koja će zvaničnu prezentaciju imati tokom predstojećeg festivala od 12. do 15. avgusta.

Poslednji dan aprila je pre 10 godina Unesko, na inicijativu Herbija Henkoka, proglasio za Internacionalni dan džeza.
Obeležava se od 2012. godine, uz obrazloženje da je u poslednjih 100 i više godina, džez postao glas slobode i tolerancije u mnogim zemljama sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.