U trendu

Nišvil: Inspekcija uklanja eksponate festivala iz tvrđave

NIŠ – Festival „Nišvil“ danas je saopštio da im je komunalna inspekcija naložila da uklone svoje reklamne eksponate ispred „Nišvil džez muzeja“ u Niškoj tvrđavi.

Direktor Nišvila Ivan Blagojević je naveo da se radi o folksvagenu „bubi“ iz 1968. godine i trabantu sa oslikanim zvezdama prethodnih izdanja festivala, među kojima su Kendi Dalfer, Solomon Burk, Džoš Stoun, Bluz Braders i Al Di Meola, kao i klaviru za posetioce, džinovskom saksofonu i kontrabasu od stiropora.

Blagojević je naveo da je inspekciji „zasmetala i montažna stepenasta bina koja tokom godine i nezavisno od festivala, služi za održavanje pozorišnih predstava i koncerata mnogim bendovima i horovima“.

Iz „Nišvila“ su dostavili kopiju njima upućenog naloga Odseka za komunalno-inspekcije poslove niške opštine Crveni krst, u kome piše da je kod „nadziranih subjekata procenjen visoki rizik“, kao i da je razlog vršenja vanrednog inspekcijskog nadzora „sprečavanje i otklanjanje neposredne opasnosti po komunalni red“.

„Direktor festivala je izjavio da će ‘Nišvil’ ponuditi da ubuduće plaća opštini Crveni Krst zakup prostora ispred muzeja za sporne eksponate, kako je pre njega, na istom prostoru, bilo dozvoljeno vlasniku kafane ‘Hamam’ koji je tu držao letnju baštu restoran sa sve harmonikašem“, navode iz festivala.

Iz „Nišvila“ je saopšteno da Gradu Nišu plaćaju mesečni zakup prostorija za Muzej i da su već bili uklonili festivalske banere kako je naložila inspekcija.

„S obzirom da je u toku realizacija projekta sanacije bedema Niške tvrđave, ‘Nišvil’ apeluje da Grad Niš, u saradnji sa Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš, predvidi i sanaciju bedema iznad samog Muzeja, jer tokom svake kiše propušta velike količine vode koja se sliva u Muzej“, kaže se u sappštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar