U trendu

Nišville jaž festival obeležava Svetski dan džeza

NIŠ – Nišvil džez festival će i ove godine tradicionalno obeležiti Svetski Dan džeza u subotu, 30. aprila, kao deo velike svetske proslave Unesco i Herbie Hancock Institut of Jaž, saopštili su organizatori festivala.

Za ovogodišnji, 11-ti International jaž day biće održan matine program u Nišu, sa početkom u 13h na bini ispred Nišville Džez Muzeja u niškoj Tvrđavi, gde će nastupiti niški jaž sastav Thursday Reading Club, a u Briselu će na centralnom gradskom Trgu u 21h nastupiti Nišville Rojaze Orćestra u sklopu Rojaze projekta, zajedno sa mladim sastavima iz Belgije i Francuske.

Ukupno 24 muzičara iz tri države izvešće zajednički program u čast svetskog Dana Džeza.
Thursday Reading Club je bend sastavljen od prekaljenih niških jaž muzičara, a u subotu, 30.aprila ispred Jaž muzeja u niškoj Tvrđavi nastupiće u postavi: Bojan Petrović Boki – truba, Filip Stipsić – tenor saksofon, Lazar Petrović – gitara, Čedomir Ilić – kontrabas i Josip Hartl Joško – bubnjevi

Nišville Rojaze Orćestra nastupiće istog dana u prestonici Belgije u sledećem sastavu: Zlata Marinković – vokal, Vanja Hartl – perkusije, Andrej Ilić – bubnjevi, Andrej Maksimović – truba, Andrija Zdravković – gitara, Mladen Milošević – klavir, Nikola Bajramović – violina, Petar Plavšić – bas i Bojan Bojković – klavijature.
Inače, poslednji dan aprila proglašen je pre 11 godina od strane Unesco-a na inicijativu Herbija Henkoka za Internacionalni dan džeza.

Obeležava se od 2012. godine, uz obrazloženje da je u poslednjih 100 i više godina, džez postao glas slobode i tolerancije u brojnim zemljama sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar