U trendu

No Borders Orćestra 29. avgusta nastupa u Novom Sadu

NOVI SAD – Klasičarski „No borders orćestra“, sastavljen od muzičara sa prostora bivše Jugoslavije, na čelu sa dirigentom Premilom Petrovićem, održaće 29. avgusta besplatan koncert za publiku u Novosadskoj sinagogi u okviru regionalne turneje “Nema povratka u normalu“ (“No Return to Normality“), saopštili su danas organizatori.

Ovom prilikom će izvesti “Shaker Loops“ Džona Adamsa, “Vivaldi recomposed“ nemačkog kompozitora Maksa Rihtera, simfonija “Rethink!“ Ivana Božićevića i “Metamorfoze“ Riharda Štrausa.

“NBO kao kolektiv svedoči o potrebi i snazi muzike za prevazilaženje nacionalnih i komunalnih razlika radi višeg cilja i opšteg dobra. Taj duh, koji je suštinski pokretač NBO, je neophodan svetu nakon izazova sa kojima se susrećemo na globalnom nivou tokom pandemije”, izjavio je dirigent Petrović, koji je osnivač i umetnički direktor orkestra.

Po rečima organizatora, “usled sistemskih problema poput klimatskih promena, društvene nejednakosti, hiper-produktivnosti i konzumerizma treba da se zapitamo koliko želimo da se vratimo u stanje pre pandemije.

“Vreme je za promene i suštinske izmene kolektivnih ciljeva, verovanja i vrednosti kojima gradimo stvarnost za koju ćemo svi biti pođednako odgovorni“, ističu organizatori.

Osim u Novom Sadu, ansambl će tokom avgusta nastupiti i u Rijeci, Zagrebu i Sarajevu, a u septembru u Mariboru i Novoj Gorici.

NBO je ansambl muzičara sa prostora bivše Jugoslavije, osnovan 2012. godine, i bazira se na uverenju da umetnost ima moć da transformiše društvo.

Orkestar je gostovao i dobio pozitivne kritike na vodećim festivalima širom sveta, među kojima se ističu Wiener Festwoćen u Beču, Kunstenfestivaldesarts u Briselu, Festival d`Automne u Parizu, Dani opere u Roterdamu, Macao Arts Festival u Kini, kao i festivali u Marseju, Brizbejnu, Londonu, i mnogi drugi.

Maestro Premil Petrović studirao je dirigovanje na Visokoj školi za muziku “Hans Ajsler“ u Berlinu i smatra se jednim od vodećih ličnosti srpske muzičke scene.

Premilov repertoar uključuje istorijske interpretacije stare muzike, klasično-romantična operska i simfonijska dela, kao i brojne svetske premijere savremene muzike.

Dobitnik je prve nagrade “Hans Ajsler“ za interpretaciju savremene muzike i bio učesnik brojnih regionalnih i svetskih mužickih festivala.

Ovaj projekat podržali su Nemačko ministarstvo spoljnih poslova, “Sigrid Rausing Trust“, Američka abasada u Beogradu, “European Fund for the Balkan“, “Rockefeller Brothers Fund“, “Regional Cooperation Council“, EU Info Centar u Sarajevu i Austrijski kulturni forum u Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.