„No Borders Orćestra“ u Dragstoru u okviru Bitef festivala

BEOGRAD – Jedan od najcenjenijih orkastara klasične muzike u Evropi, „No Borders Orćestra“ pod upravom slavnog maestra Premila Petrovića nastupa 22. Septrembra u beogradskom tehno klubu Dragstor u okviru programa 53. Bitef festivala, najavili su danas organizatori.

No Borders Orćestra je ansambl koji čine najbolji profesionalni muzičari sa prostora bivše Jugoslavije, s misijom stvaranja izvrsne muzike, rušenja granica i širenja sveobuhvatne svesti o društvu.

Nastup ansambla na 53. Bitef-u deo je Evropske turneje pod nazivom B Matinee. U okviru ove turneje do sada su održani koncerti na KotorArt festivalu, u Prizrenu, Sarajevu, na Mariborskom festivalu, kao i u Laubi u Zagrebu.

Nakon beogradskog nastupa, No Borders Oćestra turneju zatvara nastupom u jednom od najpoznatijih klubova na svetu – Berghainu u Berlinu, a u okviru festivala Month of Contemporary Music.

Cilj ove NBO turneje jeste da objedini savremenu klasičnu muziku i klupsku kulturu, kao i da poveze savremene kompozitorke i kompozitore sa Balkana. Takođe, turnejom B Matinee obeležava se trideset godina od pada Berlinskog zida, čime se sugeriše i slavi rušenje zidova između klasične i klupske muzike.

Na programu su nova dela pet najuzbudljivijih mlađih kompozitora iz naseg regiona: Darije Andovske iz Skoplja, Drinora Zymberija iz Prištine, Davora Branimira Vinczea iz Zagreba, Danijela Žontara iz Sarajeva i Draška Adžića iz Beograda.

Njihove nove, savremene, eksperimentalne kompozicije inspirisane su Berghainom, njegovim transgresivnim tećno zvukom – i slobodom kao načinom života.

Komunicirajući sa savremenim tećno zvukom, kompozitori kombinuju žanrove, prevazilazeći međe između različitih muzickih stilova. Rezultat je novi zvuk bez granica koji slavi nove puteve i mogućnosti.

Kao potvrdu vrhunskog umetničkog kvaliteta, No Borders Orćestra je jedini ansambl sa ovih prostora koji je sklopio ekskluzivni ugovor sa Universal Music.

Prvi NBO CD pod nazivom „The Opening“ je 2015. izdao Deutsće Grammophon, najprestižniji svetski brend kada je u pitanju klasična muzika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.