U trendu

Noć muzeja: Od korejske nošnje, Frojda i Junga do Samija

U 44 grada i mesta Srbije, 68 lokacija u Beogradu, sve skupa impresivnih 390 sadržaja spremno je za 14. „Noć muzeja“, koja će se pod sloganom „Velike i male revolucije“ održati sutra od 17 časova do jedan sat iza ponoći.

Uz premijerno otvaranje veličanstvenih zdanja i ekskluzivnih lokacija, „Noć muzeja“ će predstaviti više od stotinu zanimljvih sadržaja, među kojima i izložbu fotografija iz bogatog istorijskog arhiva novinske agencije Tanjug.

Tanjug koji je nastao na velikom društvenom i istorijskom preobražaju, svedočio je o velikim i malim događajima, koji su menjali svet i tako ga i sam menjao. Sedamdesete 20. veka u tadašnjoj Jugoslaviji, a naročito Beogradu, deo su tih velikih preobražaja koje je zabeležio Tanjug i čije fragmente čuva u svojoj bogatoj foto arhivi sa oko 3.5 miliona negativa.

Fest koji je doneo svetski glamur u Beograd, „Kosa“ koja je s Brodveja stigla pravo u Atelje 212, Zastavin „stojadin“, računari koji su krenuli da osvajaju svet, samo su neki od velikih društvenih preobražaja koji su zabeleženi kamerom Tanjugovih fotoreportera, a ekskluzivno će biti prikazani u 14. „Noći muzeja“.

Kroz više od 60 fotografija iz Tanjugovog arhiva biće prikazano doba koje za mnoge predstavlja vreme novih ideja u kulturi, umetnosti i celokupnom društvu, vreme preobražaja, boljeg standarda i nade.

Neispričana priča o Beogradskom sajmu biće predstavljena u Konaku kneginje Ljubice.

Od svog nastanka 1937. godine Beogradsko sajmište predstavljalo je „prozor u svet“, mesto na kojem su Beograđani mogli da vide najnovija industrijska i tehnološka dostignuća, aero-izložbe i izložbe automobila, nastupe kulturno-umetničkih društava i čuju simfonijske koncerte.

Kuriozitet ovogodišnje manifestacije biće otkriven u Šejh Mustafinom Turbetu, na Dorćolu, gde će biti predstavljen jedan od najstarijih Kurana na svetu, koji potiče iz 16. veka i samo za ovu noć stiže iz privatne kolekcije na razgledanje svim posetiocima.

U Belom dvoru pripremljena je izložba posvećena susretima Nikole Tesle i članova kraljevske porodice Karađorđević, uz priznanja, odlikovanja i diplome kojima su Karađorđevići nagrađivali ovog velikog naučnika.

U Kazamatima Vojnog muzeja na Kalemegdanu svi zainteresovani dobiće priliku da vide kako su izgledale i kako su se menjale policijske uniforme kroz vreme, koje se sve oružje koristilo, ali i ordenje koje se dodeljivalo.

Biće predstavljen i legat Miše Blama, sa njegovim pismima i fotografijama, uz džez uživo u novootvorenom džez kulturnom centru, a 50 godina od mjuzikla „Kosa“, simbola antiratnog bunta šezdesetih godina, biće obeleženo u prvoj diskoteci na Balkanu – „Kod Laze Šećera“.

Najčešća tema – vremenske prilike, dobija svoje odgovore na pitanja u „Noći muzeja“ – kako je izgledao razvoj meteorologije i hidrologije u Srbiji, a kako dnevnik osmatranja Vladimira Jakšića iz 1848. godine, saznaće svi posetioci Prve srpske opservatorije u kojoj će biti izloženi originalni dokumenati i kopije iz 19. veka.

U Vespa muzeju će biti organizovana šetnja kroz istoriju vespe i predstavljena posebno napravljena „vespa Nol“, posvećena našem teniseru.

Za ljubitelje aviona i letenja Muzej vazduhoplovstva pripremio je izložbu „Srpska avijatika u Velikom ratu 1914-1918“, a ispraćanje Šabata sa rabinom Isakom Asielom kao i upoznavanje sa blagoslovom svetlosti zvanim Avdala, samo su delići onoga što očekuje posetioce beogradske Sinagoge.

Zemlja partner 14. „Noći muzeja“, Republika Koreja, premijerno će predstaviti u UK „Parobrod“ izložbu „Tajno nasleđe“ koja je prošle godine gostovala u depandansu najvećeg muzeja na svetu – Luvru, a koja obuhvata dela korejske umetnica He Sun Li, modele inspirisane hanbokom – tradicionalnom korejskom nošnjom.

Na 50. godišnjicu od objavljivanja u celosti romana „Majstor i Margarita“ Mihaila Bulgakova u Ruskom domu je postavljena izložba „Rukopisi ne gore“ o ovom „romanu nad romanima“ i njegovom piscu, koju upotpunjuju fotografije Jelene Martinjuk inspirisane tim romanom.

Ljubitelji psihologije u Doktorovoj kuli dobiće priliku da upoznaju hronologiju života i revolucionarna učenja Sigmunda Frojda i Karla Gustava Junga.

„Noć muzeja“ će obeležiti i stogodišnjicu Oktobarske revolucije iz ugla zanimljive priče burnih ljubavnih života vođa i revolucionara – od Lenjina, Trockog, Kastra i mnogih drugih obrađena je tema onih koji su se voleli u svim tačkama dok je svet goreo.

Jedna od najlepših žena svog vremena i po svemu jedinstvena pojava u našoj kinematografiji – velika glumica Olivera Marković biće predstavljena izbliza u Jugoslovenskoj kinoteci.

Sedamdeset godina od uvođenja prvog trolejbusa, jednu lepu beogradsku priču kroz retrospektivu originalnih fotografija i vozila ispričaće muzej „Kovačnica GSP“, dok će se na košarkaškim terenima Crvene zvezde na Kalemegdanu plesati u stilu ranih šezdesetih u prisustvu sportskih asova.

U Muzeju srpskog lekarskog društva biće predstavljena izložba „Veliki bum vibrato terapije“, a vođene ture kroz „krivi toranj beogradski“ čekaju na prve posetioce Crkve Sv. Ante Padovanskog u „Noći muzeja“.

Beogradska Sinagoga biće specijalno otvorena samo 20. maja, a sve avanture velikog Samija, simbola Beogradskog zoološkog vrta ispričane ove majske noći.

Od 17 časova pa sve do jedan sat iza ponoći sutra će, pored Srbije, šetati posetioci u 120 gradova, 30 država i 3.000 muzeja širom Evrope.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar