U trendu

Noć muzeja

Čuvena "Noć muzeja" održana je i ove godine, vrata svih muzeja u Beogradu i u još dvadeset gradova širom Srbije otvorila su se za posetioce od 18 časova do dva sata posle ponoći. Organizatori su ponudili bogat program, tako da su svi oni koji su zaraženi "muzejskom groznicom" i ovoga puta mogli da uživaju u svim sadržajima ove manifestacije. U beogradskim muzejima bilo je veoma zanimljivo, i to ne samo u "krugu dvojke", jer su u zabavu uključeni i izložbeni prostor u Zemunu, na Senjaku, Košutnjaku i u Surčinu. Tako su okupljeni na ulicama mogli da prisustvuju događajima koji su obeležili 20. vek, krunisanjima, kraljevskim venčanjima, verskim procesijama, prvomajskim i vojnim paradama, sletovima, mitinzima…
Zanimljive predstave održane su i u Opservatoriji, Prirodnjačkom muzeju i Muzeju "25.maj", Konaku kneginje Ljubice… Pod sloganom "Za svakog ponešto", muzeji i galerije Novog Sada u "Noći muzeja" prikazali su šarenilo i bogatstvo raznolikosti Vojvodine. Posetioci su mogli da uživaju u simulaciji praistorijske večeri, šetnji kroz podzemne vojne galerije, borbi srednjovekovnih heroja i životu austrijskih vojnika iz 18. veka, putovanjima na četiri strane sveta, izradi suvenira… U Pančevu, Narodni muzej i Galerija savremene umetnosti ponudili su posetiocima različite tradicionalne sadržaje, ali i savremene izume i "stanovnike budućnosti". Šapčani su u "Noći muzeja" mogli da se podsete prošlosti svoga grada kroz nekadašnje pozorišne predstave ili prepiske znamenitih ljudi.
U Valjevu se moglo prošetati kroz prošlost, ali je bilo i sadržaja namenjenih ljubiteljima savremenih multimedijalnih performansa i rep-opere. Kraljevčani su saznali kako su se njihovi preci zabavljali, oblačili, koju muziku su slušali i šta su čitali dvadesetih godina 20. veka, dok su Kragujevčani imali priliku da se vrate u ledeno doba i upoznaju tadašnji životinjski svet. Posteioci zrenjaninskih muzeja mogli su da pogledaju maskenbal i izložbu vojnih i službenih uniformi s kraja 19. veka, izložbu fotografija ženskih aktova, ali i da odslušaju koncert barokne muzike.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.