U trendu

Norveški sastav Wardruna oduševio publiku na Tašmajdanu

BEOGRAD – Svetska koncertna atrakcija, norveški bend „Wardruna“, održao je sinoć prvi koncert u Srbiji na Stadionu Tašmajdan u Beogradu.
Nastup poznatog sastava, popularnog po komponovanju muzike za kanadsko-irsku TV seriju „Vikinzi“, bio je planiran 2020. godine, ali je odložen zbog pandemije.

Sinoćnji nastup počeli su kompozicijom „Kvitravn“ sa istoimenog poslednjeg albuma i zatim su predstavili 16 numera.

Publika je utonula u magiju njihove diskografije koju čini trilogija „Runaljod“ i to albumi – „Gap Var Ginnunga“ (2009), „Yggdrasil“ (2013) i „Ragnarok“ (2016), ali i „Skald“ (2018) i poslednji materijal „Kvitravn“ (2021), objavljen za čuvenu američku kuću „Columbia Records“.

„Veoma sam uzbuđen što ćemo nastupiti u Beogradu. Tokom proteklih nekoliko godina dobili smo mnogo poruka iz ovog regiona. Dobar je osećaj što ćemo konačno posetiti Srbiju. Uvek je zanimljivo posetiti nova mesta, izvoditi pesme i povezati se sa ljudima“, rekao je frontmen benda Einar Selvik nedavno povodom ovog nastupa.

Žanrovski je gotovo nemoguće definisati Wardrunu, koja je od osnivanja 2003. imala obrise hevi metala: njihova muzika je na granici gotik i dark tonova, poput gospela, (rok) opere u specifičnom ruhu, a ima delimično elemente horskog intimnog spektakla.

Muzika sa njihovom scenografijom i kostimografijom podseća na drevne rituale, padanje u trans, poigravanje – eksperimentisanje sa različitim stilovima i senzibilitetima.

Ova turneja benda je i slavljenička, jer se naredne 2023. zaokružuje dve decenije postojanja, a misija im je da svojim nastupima širom sveta predstave staru mudrost i tradiciju Skandinavije.

Einar Selvik, osnivač grupe je dominantan na pozornici, premda svi dišu i misle kao jedno, rade i stvaraju u timu, zajedničkim snagama vokala i instrumenata.

Lider benda obratio se publici tek pred kraj koncerta i to u dva navrata rečima da oni neguju tradiciju pesme, kompozicije i da veruje da takvu kulturnu baštinu i bogatstvo neguje i Srbija.
Ljubitelji benda su uživali sve vreme u koncertu, uglavnom igrajući uz njihove neobične numere.

„Puno vam hvala za ovako toplu dobrodošlicu. Nismo očekivali ovako, budući da prvi put dolazimo kod vas“, uzbuđeno je govorio Selvik.

Bend Wardruna je poznat i po tome što održava ograničeni broj koncerata tokom godine, tako da evropska turneja 2022. obuhvata samo 11 gradova, a Beograd je jedina prestonica sa prostora bivše Jugoslavije gde će nastupiti.
„Bila nam je čast i zadovoljstvo da nastupamo pred vama. Iskreno, želeli bismo i ponovo da vam dođemo. Nadam se da se onda vidimo uskoro“, ođavio se Einar Selvik u ime benda i dobio ogroman aplauz od oduševljene publike na punom stadionu Tašmajdan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar