U trendu

Nova biblioteka „Poetika“ izdavača „Albatros Plus“

BEOGRAD – U Vukovoj Zadužbini, jednoj od najuglednijih srpskih kulturnih institucija, danas je izdavačka kuća „Albatros Plus“, na čijem je čelu živa legenda srpskog izdavašva Jagoš Đuretić, predstavila novu biblioteku „Poetika“ u kojoj su već objavljena četiri naslova.

Đuretić je objasnio da je ediciju pokrenuo na nagovor prof. dr Radivoja Mikića, koji je preuzeo na sebe da bude njen urednik, te da ona sadrži knjige koje će nas, kako kaže, podsećati na najveća imena srpske literature i kulture.
Igrom slučaja do Đuretića i Mikića su stigli, skoro istovremeno, rukopisi za četiri dragocene knjige, kojima je bilo teško odoleti jer su im i sadržaj, ali i autori, elitni poznavaoci teorije i istorije srpske lepe kjiževnosti

U pitanju su „Književna kriticka misao LJuboimira Nedića“, Milana Aleksića, „Magični realizamm Slobodana Džunića“, Danijele Kostadinović, “ rpski pisci prošlog i sadašnjeg vremena“, Mladena Veskovića, i “ Svedok vaskrsenja, pesnička biografija Miodraga Pavlovića“, Radovana Popovića.

Đuretić se požalio da se manje od jednog procenta izdvaja za kultur a previše se deli, prema najnovijim istraživanjima.Međutim, Ima još hrabrih izdavača: najnoviji primer je beogradski „Albatros Plus“.

Kako je kazao Mikić Nedićeva pojava u srpskoj književnoj kritici, imala je ogroman značaj za čitavu srpsku nauku o književnosti, a njegovo je delo postalo nezaobilazno u istoriji srpske književne kritike.

Sa razlogom, istakao je Mikić, Nedić je zasnovao modernu srpsku kritiku, uvodeći nova vrednosna merila.

Odbacio je utilitarno shvatanje književnosti i u prvi plan stavio njenu estetsku funkciju. Značaj Ljubomira Nedića najbolje je opisao Jovan Skerlić, svrstavajući ga uz kritički rad Vuka Karadžića.

Uprkos tome, kako je kazao Mikić, „ozbiljni osvrt na Nedićevo delo tek sada je učinjen monografijom Milana Aleksića“
Slobodan Džunić (1921-1998), više nego plodan autor, pesnik, pripovedač, romansijer takođe je nepravedno prglašen i zavičajnim, regionalističkim piscem, dok je on bio sasvim daleko od lokalnog, i sam govorio da je svako zatvaranje pisaca u nacionalne ili teritorijalne međe štetno, čak i opasno, jer protivureči samom biću pisca.

Autorka knjige, podvukao je MIkić, pokazala je da je Džunić pisao prozu koja je znatno pre Latinoamerikanaca mogla da se svrsta u magični realizam i to univerzalnog tipa.
Književni kritičar, esejista i prevodilac Mladen Vesković svoju je knjigu o srpskim piscima prošlog i sadašnjeg vremena podelio u pet segmenata: Istorijski osvrti, Prikazi, Pregledi, Prevodna književnost i Književno-izdavačke pojave.

Njima je obuhvatio vremenski raspon od Jovana Skerlića do današnjeg stanja u srpskoj kulturi i izdavaštvu koje je izašlo iz tranzicije, ali se suočava sa velikim problemima – od finansiranja, preko tiraža, palsmana i prodaje, uz još hroničnu boljku književne kritike koja polako bledi.
Od Kašanina, Veljka Petrovića, Andrića, Kočića, Vesković svoju pažnju premešta na savremene srpske pisce, Pištala, Šajtinca, Gatalice, Bajca, Albaharija, Vide Ognjenović, Mirka Demića, da bi u narednim poglavljima razmatrao književne festivale, književne nagrade i, najzad, strane pisce. Zbirka tekstova Mladena Veskovića pruža odličan uvid u zbivanja u sferi književnosti, ali je i ogledalo društva, o čemu valja posebno razmišljati, naglasio je MIkić.

Pesnička biografija Mio draga Pavlovića iz pera Radovana Popovića još je jedno važno delo ovog novinara i publiciste koji je već objavio niz biografija naših poznatih pisaca.

Kako kaže u napomeni, knjigu o Miodragu Pavloviću počeo je da piše za piščevog života, a osnova za njen nastanak bili su i piščev bogati književni opus, i njegov život.

Simbolično nazvana „Svedok vaskrsenja“, ova knjiga daje iscrpne podatke o jednom od naših najboljih pesnika, koji je otvorio nove puteve u savremenoj srpskoj poeziji, i jednom od najblistavijih umova srpske književnosti, kako Popović kaže.

Uz niz interesantnih podataka, ovo delo je obogaćeno fotografijama, i portretima Miodraga Pavlovića koje su uradili neki od naših najpoznatiji likovnih umetnika, od Zuke Džumhura, Dade Đurića, Milića od Mačve do Miće Popovića, Stojana Ćelića, Olje Ivanjicki…
Da je lepa književnost u izuzetno teškom položaju pokazuje i podatak da je ovu tako značajnu novu ediciju propratilo samo troje novinara i kamerman RTS-a

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.