U trendu

Nova Fema

Najstariji srpski komediograf, Jovan Sterija Popović, mogao bi se nazvati i vizionarom. Kada bi se kojim slučajem reinkarnirao, danas bi se grohotom smejao; možda bi se i zacenio ili zagrcnuo, jer se neke pojave od pre dva veka, kada se rodio, ama baš nimalo nisu promenile. Samo su postale drugačije i prilagodile se novim okolnostima.

Upravo tako drugačiju Sterijinu „Pokondirenu tikvu“ novosadska publika je ponovo dobila priliku da vidi posle cele tri decenije. Režije komada prihvatila se mlada rediteljka Ksenija Krnajski, beogradskoj publici poznata po režiji dveju avangardnijih predstava koje su zabeležile veliku gledanost u prestoničkim pozorištima: „Porša Koklan“ irske spisateljice Marine Kar i „Neki eksplicitni polaroidi“ Marka Rejvenhila. Sudeći po pomalo mračnoj estetici kojom rediteljka voli da se bavi, nova „Pokondirena tikva“ nimalo nije komedija.

Rediteljska koncepcija po kojoj nema pozitivnih likova predstavlja jednu vrstu obračuna Sterije sa nama, sa ovim vremenom, konačno lišenim svih iluzija. Lažnim nadama ipak se ne može uteći od svoje sudbine. Nova verzija „Pokondirene tikve“ nova je već i zbog same činjenice da se igra sada, 2004. godine. Zbog toga je komad nemoguće igrati bez svesti o današnjem trenutku. U ulozi Feme ovoga puta će se pojaviti Jasna Đuričić, glumica koja iza sebe ima bogato iskustvo overeno mnogim priznanjima.

Ksenija Krnajski stvara sliku o mračnim tipovima koji su, svaki na svoj način, zaprljani sadašnjicom. Nije, dakle, samo Fema ta koja je problematična u svojoj pokondirenosti, čitava njena porodica puna je problema i mračnih tajni. U glumačkoj podeli učestvuje ansambl Srpskog narodnog pozorišta, scenografiju je uradila Marija Kalabić, koreografiju Maja Mirković, kompoziciju Irena Popović, a za kostime je bio zadužen Boris Čakširan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar