U trendu

Nova Festival od 5. oktobra u Pančevu

PANČEVO – Sedmo izdanje Nova Festivala, koje je posvećeno savremenom strip stvaralaštvu, biće otvoreno 5. oktobra u Galeriji Bate Mihailovića u Pančevu i trajaće do 15. oktobra, saopštila je danas direkcija manifestacije.

Festival ove godine prvi put uvodi rad strip autora i autorki sa mentorom na zadatu temu, a njegov rezultat će biti predstavljen u programskog celini “Comix Together“, koja je posvećena stvaralaštvu nemačkog umetnika i teoretičara umetnosti Jozefa Bojsa.

“Mnoge autorke i autori veoma citiranih tekstova o umetnosti doba avangarde i neoavangarde bili su neodlučni u vezi sa tim kako kategorizovati Bojsov rad, koji je u potpunosti upleten u kontradikcije i antinomije, ali se svakako nameće silinom umetnikove egzistencijalne investiranosti u svaki vid javnog delovanja kojem se bio posvećivao“, naveo je istoričar umetnosti Stevan Vuković, mentor programa “Comix Together“.

Po njegovim rečima, kroz ovu radionicu su antinomije u vezi sa Bojsovim likom i delom odmah iskočile u prvi plan i o njima se dosta diskutovalo, te se i radovi učesnika mogu čitati baš iz te perspektive.

“Parovi antinomija, isčitanih iz Bojsovih radova i teorijskih postavki o umetnosti kojima se radovi učesnika mogu tumačiti, su: mitsko i intelektualizirano, predmet i proces, haos i forma, priroda i ljudski svet, žrtva i pobednik, pripadanje i emancipacija”, ističe Vuković.

Na radionici su učestvovali i strip autori iz Srbije Danilo Milošev Vostok i Zlata Vojnić Kortmiš, Dragana Kuprešanin, Iva Atoski, Marija Đeranović, Milan Simić i Vladimir Palibrk.

Ovi umetnici odabrani su po pozivu strip autora Saše Rakezića i Jane Adamović, kao i direktorke Nova Festivala Monike Husar.

Milošev Vostok i Vojnić Kortmiš predstaviće svoj rad “Umetnost i magija”, u kojem umesto klasičnog strip izraza koriste simbole – autori su nastojali da fokus sa Jozefa Bojsa u prostoru prebace na prostor u njemu, na magijske potencijale njegovog unutrašnjeg sveta.

Eksperimentalni stripski rad “74” Dragane Kuprešanin realizaciju klasične štampane stripovske forme prevodi u performativno iskustvo koje se odvija pred (ne)prisutnom publikom, kroz akciju aktiviranja materijalnih elemenata i njihovo narativno oblikovanje u prostoru.

Iva Atoski će se predstaviti radom “Procešing Beuys”, nadrealnom biografijom koja pretpostavlja da je “čitalac” donekle upoznat sa Bojsom, a čija je namera je da ilustruje moć intuicije i vizije umetnika čije kretanje nije bilo nasumično, već hrabro vođeno osećajem.

Rad Marije Đeranović “Kako objasniti sliku mrtvom zecu” zasnovan je na istoimenom performansu Jozefa Bojsa i predstavlja kratak strip od pet tabli – Bojs je 1965. godine šetao kroz praznu galeriju, nežno noseći mrtvog zeca kome je mrmljao nešto što publika nije mogla da čuje, sa glavom oblepljenom zlatom i medom.

Skoro 20 godina kasnije Bojs je dao iscrpan intervju objašnjavajući neobjašnjivo, a autorka je u ovom radu pokušala da vizuelno prikaže bujicu njegovih misli.

Rad Milana Simića “Jozef Bojs“ tematizuje Bojsovo učešće u propagandnim projektima Nemačke tokom vladavine nacista – u vreme Trećeg rajha su od njega propagandni stručnjaci pravili laž, a posle on sam od sebe to čini, odnosno uskače na upražnjeno mesto propagandnog stručnjaka.

Rad “Kako je došlo do svega ovoga?” Vladimira Palibrka u velikoj meri se oslanja na poznate Bojsove postulate o radikalnoj hrabrosti, apsolutnom autoritetu pojedinca nad spoljnim normama, holističkim praksama (kojima se ovaj put pristupa komparativnom metodom, iz kvir perspektive,) i o značaju porodične i transgeneracijske energetske solidarnosti.

Nova Festival organizuje Agencija “KomunikArt“ uz podršku Francuskog instituta, Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Grada Pančeva i u partnerstvu sa Kulturnim centrom Pančeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.