U trendu

Nova knjiga Emira Kusturice u izdanju Vukotić medie

BEOGRAD – Izdavačka kuća „Vukotić media“ objavila je novu knjigu proslavljenog reditelja Emira Kusturice pod nazivom „Šta mi ovo treba“.

To je treća Kusturičina knjiga i satkana je od dnevničkih zapisa u poslednjih 25 godina, od rata u Bosni i Hercegovini, pa do današnjih zbivanja u zemlji i svetu.

„Zapisi u ovoj knjizi nemaju nameru da odgovore na pitanja, niti da razreše velike dileme. Sve je tu nastalo iz potrebe da svedočim o vremenu u kojem živim i ostavim trag onima koji će u budućnosti proveriti da li je sve ovo trebalo“, piše Kusturica u uvodu knjige.

U zapisima su dramatične epizode oko snimanja filma „Andergraund“, polemike s javnim ličnostima iz Sarajeva, svađe i mirenja sa Abdulahom Sidranom.

Navodi Kusturica i „zašto ne može biti muslimanski izdajnik ako nije musliman, zašto nije ni Bošnjak, zašto je srastao sa srpskom kulturom i hrišćanstvom, zašto voli Republiku Srpsku i Rusiju, zašto Srbiji ne daju da bude i istok i zapad“.

U knjizi su i polemike i odgovori na napade raznih francuskih levičarskih
filozofa, prezir prema Fejsbukovim „septičkim jamama“, uzbudljivi i iskreni razgovori s Maradonom, ali i stavovi o svetskoj politici i globalizaciji.

Kusturica u knjizi, na 360 strana, u 80 poglavlja, svedoči o svom životu i svojim dilemama, nadama i sumnjama, ne bežeći ni od jedne teme, ni od jedne pojave, ni od jednog aktuelnog trenutka, pa makar to bile i televizijske šeme ili zagađenje životne sredine, navodi izdavač.

Knjiga će biti predstavljena na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga koji se održava od 21. do 28. oktobra, a već se može pronaći u knjižarama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.